Sziasztok!
Szeretném a véleményeteket kérni egy vitás ügyben ami tervezéssel kapcsolatos:
Nemrég felvettem a kapcsolatot egy kivitelezővel, aki úgy hirdette magát, hogy tervezéstől a kulcsrakész állapotig vállalja a munkákat.
Személyesen találkoztunk és a férjem rajzai alapján elmondta, hogy kb. mennyibe fog kerülni kulcsrakészen a házunk, kb. milyen műszaki tartalommal. Persze, azt mondta az árajánlat ingyenes. Elvitte a férjem rajzait azzal, hogy legközelebb már hozza a mérnököt is, akinek megmutatja a rajzokat.
Egy hét múlva el is jött a mérnökkel együtt, és megrajzoltatta a vázlatot a házunkról a férjem tervei alapján, valamint meg is csinálta az egész kivitelezési szerződést, amiben persze mindenben a saját javára rendelkezett. Amit mi nem kértünk tőle, arról volt szó, hogy visszajön a mérnökkel és átbeszéljük a dolgokat, és szó sem volt arról, hogy ez nekünk pénzbe fog kerülni.
Ő hozott volna felelős műszaki vezetőt, előre kért volna mindent fizetni, és az előző szóbeli ajánlatához képest 8 millio Ft-os különbséget írt.
Egy nap gondolkozási időt adott, hogy aláírjuk -e a szerződést. Persze a terv-vázlatuk úgy készült hogy nem is voltak tisztában a helyi építési szabályzattal, konkrétan az építménymagassággal.
Én kiderítettem közben, hogy a mérnök akit ide hozott nem is kamarai tag, végzős építészhallgató, valamint a cég APEH végrehajtás alatt áll, elődje pedig felszámolás alatt.
Szépen megköszöntük tehát az eddigi közreműködését, és megmondtuk nem szerződünk velük.
Erre most 110 ezer Ft-ot követel tőlünk, mert az állítja hogy mi megrendeltünk tőle egy tervdokumentációt amivel kapcsolatban szerinte elfelejtettük megkérdezni mennyivel tartozunk. Most mindenfélével fenyegetőzik...
Szerintetek jogos a követelése?
Előre is köszönöm a válaszokat!