Kirika,
mi is délután érkeztünk, privát transzferrel (légkondis kisbusz) mentünk Sabangba, mondjuk még így is jó néhány órás zötykölődésre lehet számítani, mert bár készülget a betonút, de azért még jócskán van mit csinálni rajta. Nekem anno a bambuás fickó 3500Peso/autó/út árat emlegetett a reptértől Sabangig. Ha mégis meggondolnád magad Sabangot illetőleg, érdemes lenne valamelyik szállásadóval lelevelezni a transzfert,szállást esetleg a túrát/ákat is. Nekem a Bambuából még aznap, de legkésőbb másnap válaszoltak, igaz ők nem a parton, hanem kb. 40 percnyire (gyalog) vannak a kikötőtől, de az itt már sokat emlegetett Mary's pl. ideális helyen van a part északi végén, ahonnan tulképpen - ha nem hajóval, hanem a dzsungelen keresztül akarod megközelíteni a Földalatti folyót-indul az ösvény. Nekem szimpatikus volt még a Dab Dab nevű hely is, igaz tőlük kell néhány métert sétálni a homokos partszakaszig, mert a kikötő környékén vannak, viszont nagyon hangulatos az éttermük és jól is főznek. Nívósabb hely a Daluyon- szintén jó helyen van a parton- de nekem csak néhány hét után válaszoltak, (aminek nem igazán értem az okát, hiszen kb. negyed házzal üzemeletek januárban, ahogy láttam több volt a személyzet mint a vendég).
El Nidora kell a 3 nap, de nekem a tőle pár km.-re lévő Corong Corong jobban bejött szállásügyileg, de ez persze egyéni vélemény. Nido számomra már egy kicsit túl nyüzsis volt, persze esténként jó volt sétálgatni, kajálni stb. de lakni jobb volt a szinte festői öbölben a falutól kicsit délebbre. Jut eszembe a 2005-ös kiadású Peters könyven ajánott vendéglőket már nem igazán lehet megtalálni, igaz van sok új helyettük.
Az A,B,C,D túra szervezhető a szállásadón keresztül (ahol mi laktunk, ott volt saját hajó személyzettel), de lehet rájuk jelentkezni a faluban több helyen is. Ált. előző nap kell feliratkozni. A Jessabel boat tényleg csak azokon a napokon jár, amit írtam (ha jól emlékszem tettem fel egy képet a plakátjukról, azon is rajta van), a másik hajó, amiről írtam (az 1000 Peso/fő+éjféli indulás) az nem tudom mely napokon közlekedik, de annyival olcsóbb, hogy nem vagyok biztos benne, hogy szeretnék rajta éjszaka 10 órát hánykolódni Coronig - bár ez csak megérzés...láttam azért a kikötőben elég megviselt jószágokat is.
Szállás Busuangán: az a kérdés, hogy mit szeretnél ott csinálni ? (merülni, sznorizni, kirándulgatni, láblógatni a fehér homokos,pálmafás parton, stb...)
Az aztomata válasz nem a legjobb jel...Igaz, hogy Sabangon és Port Bartonban könnyen lehetne szállást találni helyben is (előzetes foglalás nélkül), de úgy vettem észre, hogy ez El Nidora és Busuangára már nem feltétlenül igaz, főleg akkor, ha feszes az utiterv...és lehet , hogy én túl kényelmes vagyok, de 9-10 órás hajóút után, 30 fokban nem igazán szeretek 20 kilós hátizsákkal a vállamon szállást keresgélni, amikor sokkal jobban is el lehetne tölteni azt az időt.
Pénzváltás: ahogy nézegettük a manilai reptereken volt a legkedvezőbb a váltás. Az Arcafeban már egy kicsit kedvezőtlenebb volt az árfolyam. Sabangban hivatalos pénzváltóhely nincs. Szóval véleményem szerint: reptér. Hozzáteszem nem mentünk külön ezért bankba (mondjuk erre csak Manilában lett volna lehetőség), így a banki árfolyamot nem ismerem.