Szia Szaquaro !
Igen sok esetben akkor hoznak a növények gyökérsarjakar, ha megsérül a gyökerük.
Nekem az egyik jujubám oltott volt és már épp elkezdett teremni, és hozott 1 gyökérsarjat is. Majd következő évben lepusztult róla a nemesrész és azóta folyamatosan hozza a gyökérsarjakat egy egész kis telepet képzett már. Pedig itt csak fűnyírás történik, ásás soha, szóval nem valószínű, hogy megsérült volna a gyökere és azóta folyamatosan sérülne, hogy mindíg hozza az újabb sarjakat. Szerintem ez sarjadzási hajlam növényfajtáktól függ és akár még azon belül növényeknént is változhat, merta a többi 6 jujubámnál eddig még nem nőttek sarjak.
Magvetési tapasztalatokat Lantos Andrástól hallottam, ő hoztott be még jó régen a SZU-ból 3 fajtát. Ő mondta, hogy meg kell óvatosan repeszteni a héját, de nem mindegyik fa magja kel ki, ennek okát nem tudom.
Egyébként a papau-ról is írja az amerikai leírás, hogy gyökérsarj fejlesztésére hajlamos. Érdekes, hogy az általam megfigyelt 5-6 fából 1 folymatosan hozza a gyökérsarjakat a többi viszont nem.
A hideghatás szerintem is kell ezen növények magjainak, a jó kelési hajlandósághoz.
A jujuba sarj "telep":
![](https://img.index.hu/imgfrm/7/0/8/0/THM_0005427080.jpg)