A BP-Frankfurt-Taipei-Manila útvonalon közelítettünk, a China Airlines-al. Odafelé a Frankfurt-Manila szakaszt kb. 12 óra alatt tettük meg, ez vissza már több mint egy órával hosszabb volt. Eseménytelen repülés volt, majdnem végigaludtam az egészet, a fennmaradó részben pedig el lehetett nézelődni az üléstámlába épített interaktív monitoron. A kaja kétesélyes: vagy éppen ehető, vagy tuti nem...(én sem gondoltam, hogy majd vmikor még hiányolni fogom a maléves kosztot). Manilából néhány óra múlva repültünk a Cebu Pacificel Puertoba. A NaiaI és III. között (meg sztem a többi manilai reptér között is )van ingyenes shuttle járat. A Cebu Pacifices jegyet itthonról vettem, 2 főre, helyválasztással, 2*20 kg súlykerettel (a free 15kg/fő) 6760 Pesoért. Puertóban már a reptéren várt a Bambua Nature Resort sofőre és néhány óra alatt elértünk Sabangba. A transzfer benne foglaltatott a 3 napos programcsomagban az ellátással együtt + volt még 2 éjszakánk csak reggelivel. A szállás rendben volt, korrekt bungik voltak szép környezetben,bár voltak azért kisebb "érdekességek" pl. két főre egy db. szimpla takaró, két db. enyhén szólva is megviselt törülköző 5 nap alatt, reggelinél felbontott és megfelezett tejpor és kv.(na jó ez csak első nap fordult elő), stb...A három napos programcsomagot letudtuk két nap alatt (Földalatti-folyó, Mangróve, Daylight Hole) korrekt volt a szervezés, de Sabangon elég lett volna az 5 éj helyett csak 3. Ja és a part, szinte festői a látvány, viszont akkora hullámok voltak, hogy igencsak meg kellett küzdeni a be- és kijutásért. Snorkellezésre semmi esély...Az hőmérséklet nap közben 30 C körül, éjszaka pedig kb. 25-26 C körül járt. A Nap elég kevestet sütött és szinte minden délutánra borítékolva volt egy jó kis (nagy) eső. A páratartalom olyan magas volt (igaz mi nem a parton laktunk, hanem tőle 45 percnyire, bent az erdőben), hogy a délután száradni kitett strandtörülköző másnap reggelre még vizesebb lett...
Kaja: nekünk a 3 napos csomagban teljes ellátás ígértetett a Bambuanál, de miután nem igazán sikeredett elfogadható minőségű ételt produkálniuk (a leggyakoribb fogás -legalább 4* kaptuk-vmi rétestészta-szerűbe csomagolt szárított halféleség volt...brrr...) így a parton próbálkoztunk kajálni. Volt kellemes és kevésbé kellemes tapasztalat is, az ételek fogyaszthatóak voltak, bár nem sok kulináris élvezetet jelentettek. Kivételt képez ez alól a part egyetlen nívósabb resortjának, a Daluyonnak a koktél-kínálata. Kihagyhatatlan ! De a kaja náluk sem nagy szám.
Összességében véve Sabang nagy élmény volt, de legközelebb talán inkább Port Bartont választamám szálláshelyül és csak a "kötelező" fakultatívok miatt látogatnék Sabangra. Bár miután az erős hullámzás miatt a hajók nem mindig közlekednek és az erdei utak sem mindíg járhatóak (nekünk a land-transzfer San Vincente-ig kb 5 órába telt) talán érdemes egy-két napos csúszásra is számítani.
Sztem néhány éven belül talán jobb lesz a helyzet, miután épülget a betonút a kisebb települések között is, a helyiek nagy örömére- kiválóan tudják szárítani a rizst az egyik sávon.
Folyt.köv. de most mennem kell melózni...