ninovarga Creative Commons License 2009.01.25 0 0 3843
Sejtettem, hogy ilyen pozitív hírt fogsz mondani a fügékkel kapcsolatban. Körbenéztem itt a környéken a legelőnytelenebb fekvésben lévő "fagyzugfügéket" és azt állapítottam meg, hogy valóban a hajuk szála sem görbült a korábbi erősen fagyos időszakban.

Tulajdonképpen megerősítették azt a tapasztalatomat, hogy -15 fokig egyáltalán nem lehet baj, huzamosan, fokozatosan előfagyasztott (hibernált) növények esetében pedig, valószínű, még ez a kritikus határ is tovább kitolódik. Bár tavaly is hasonló helyzet előzte meg a Nálad jelentkező kritikus hideget, de kevésbé alacsony hőmérsékletekkel és rövidebb időtartammal.
Ha ezzel túl lennénk a mélyponton (de nyugtával dicsérjük a napot), úgy gondolom, a nagyon-nagyon szélsőséges fagyzugok kivételével (de talán ott eleve nincsenek ilyen növények) a fügék sehol nem károsodtak az országban, ismét bizonyítva, hogy a kritikus küszöbön innen nem törődnek a fagykitettség időtartamával, a fontos az, hogy a letális küszöböt egyetlen egyszer se lépje át a hőmérséklet.
(Lehet magasugró versenyt nyerni úgy, hogy a versenyző minden egyes magasságon súrolja a lécet, de úgy nem, ha a kritikus pillanatban leveri.)
A banán és citrusfélék miért ne jelenhetnének meg itt is, különösen, ha láthatóan többeket érdekelnek, de különösen jól színesítik a topicot. Miért kéne mindig mindent off-nak minősíteni, ha nem vág össze betű szerint valamilyen címmel. Erről már többször is beszéltünk.
Előzmény: kurdilaci (3842)