Először úgy gondoltam kielemzem azon hozzászólásaid, ahol egyértelmű a kettős mérce a magyarság hátrányára más népekkel szemben; a magyarság tetteinek lekicsinylése, nevetségessé, naivvá minősítése; lehetőségeink, fejlődési potenciálunk teljes tagadása - mindezek együtt magyarellenes megnyilvánulások. De felesleges:
"A nemzeti érzés/kormány, stb. emlegetése/hiányolása tőlem idegen. Magyar vagyok, szeretem a hazámat, a kultúránkat, ez egy természetes állapot nekem is, a honfitársaimnak is. Nincs okom, jogom másokat nemzetietlennek tartani. Nem érdekel, hogy kinek mi volt az őse. Radnótinál szebb verseket nem írt senki e "lángoktól szabdalt kis országról", pedig ugye, ő sem volt "mélymagyar"?"
Az aláhúzott rész a lényeg: amíg nem vagy képes felfogni, hogy jó magyarként alapvető kötelességed minden körülmények között megvédeni ennek a kis vihartépte, aljas módon átvert népnek az értékeit, érdekeit, történelmi, kulturális és egyéb érdemeit mindenkivel szemben, minden körülmények közt legjobb tudásod és merészséged szerint, addig felesleges minden szó.
Az aláhúzás után is, ki a legszebb költő? Radnóti. Pedig voltak itt rajta kívül többtucatnyian hasonló vagy akár magasabb színvonalon, ám te mégis őt emeled ki - ez nyilván akár ízlés dolga is lehet, - de felvezető mondatod és az utána következő magyarázat után világos, hogy Radnóti példa akar lenni "az idegen szép" elvre - s ezen elv igazolása érdekében eltúlzod költői nagyságát.
Amíg neked nagyobb tragédia a zsidóság szenvedése mint trianon, a Habsbourg elnyomás, a szabadságharcok vérbefojtása, a mohácsi csatavesztés; amíg nem tekintesz szomorúsággal és egyben reménnyel egy Nagy-Magyarország térképre addig értelmetlen veled magyarellenességről beszélni.
Hazaszeretetet nem lehet könyvből megtanulni, vagy hideg fejjel, logikus érveléssel meghatározni. Sajnos a generációd zöméből ezt az érzést sikeresen kinevelték, behelyettesítették egy homályos "minden (elnyomott szegény)ember testvérem ezen a földön" jelmondattal. Szóval ez generációs probléma is, nem csupán világnézeti. Nem a Te hibád, a környezet tett ilyenné, engem sem hazafias szellemben neveltek - néhány éve mégis rátaláltam: jó érzés, hidd el.