il1321 Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6970

A kapia nem fűszer:)

Eleinte venni kell magot, kiválasztott fajtából. Valószínű csemege fajta kellene. Nekem a Kalocsaiak váltak be, ezek nagyobb termést adtak. Ne hibridet válasszatok, mert annak a magja nem fajtaazonos lesz. később utána már lesz saját mag özön.

Én hidegágyba, üveg alá vetettem el március végén, április elején, sorba, ritkásan (0,5 cm). Ebből szálas palánt lesz, nem kell tűzdelni. A májusi fagyok elmultával ültettem ki, 30*60-as sortávra, ikertöveknek, így géppel tudtam kapálni. Permetezése trágyaléből, és bordóiléből állt. Majd a szedés piros állapotban történt. Én fűzéreknek fúztem fel, és felakasztva, levegős, napos helyre tettem, de fedél alá.

Ahogy száradt, később én egy kazánházba vittem, ahol csörgősre ezáradt. Darálás előtt kibontottam, a rosszakat kidobtam, a magot kiszedtem. Így I. oszt minőség lett. Darálót egy mosógépmotor, és egy ételhordó alumínium edény felhasználásával készítettem. A 250 tőhöz kb 15*7 m terület kellett. A fűszerpaprika nem annyira nedvesség igényes, mint a csemege. Nagy szárazságban természetesen virágzáskor, terméskötődéskor meghálálja a locsolást, és a fejtrágyázást. Később már nem is jó locsolni éréskor, mert a termés eltarthatóságára megy a sok víz.

Előzmény: F.Szilvi (6969)