Törölt nick Creative Commons License 2009.01.17 0 0 785
Nem egészen faelgázosító kazán téma, de megkérdezem. Szalmabrikettel tüzelek egy régi, kisipari, talán totya utánérzés kazánban, a tűztér kb. 30 l, óránként kell kihamuzni, újra pakolni. A 20 kg-os zsákból 8 l hamu lesz, ami elég sokk, a kazán úgy 18-23 kW között teljesít, a 25 kW-os gázkazánnal összevetés alapján. Napi 12 óra fűtés mellett  22-18 C a hőmérséklet, 40-80 kg brikett  fogyik külső időjárás függvényében. Orosz barnaszénnel egy-egy pakolás 4 óránként esedékes. A töprengés tárgya: milyen kazánra váltsunk? Lehetőleg a legkevesebb felügyeletet igényelje, ne keletkezzen sok hamu, árban szolid lehetőségek figyelembe vételével. A lemez vs. öntvény nálam nem dőlt el, a kisipari kivitelezésnek sincs akadálya. Lemezkazán vonalon briketthez egy keskeny, hosszú rostélyos, amolyan szalmabálás vonalon gondolkoztam. A kérdés, hogy pl. 80 kg brikettet vonalban felterítve az egyenletesen égne végig a levegő adagolás szerint, vagy egyszerre belobbana, kevésbé szabályozható teljesítményt leadva?
Előzmény: wascom (782)