Nophre Creative Commons License 2009.01.15 0 0 10
Sziasztok!

Régen jártam erre, de felpörgethetjük a topicot! J

Egy komolyabb körút során tértem vissza Chilebe, most Ecuadorból érkeztünk.

5 évvel ezelőtt már jártam Santiagoban és akkor nagyon bántam, hogy a Húsvét–sziget kimaradt a programból. Akkor érintettük Brazíliát, Uruguayt és Argentínát is. A 2003-as körúton már bejártuk a szárazföldi részt; jártunk a Chiloe szigeten, Santiagoban és persze nem maradhatott ki Valparaiso, Vina del Mar és Puerto Montt sem. A legnagyobb élményt az Andokon való átkelés jelentette (busszal, hajóval); a természet, a sirályok, a levegő… akkor úgy éreztem, hogy bármi történhet az életemben, ez az élmény és a látvány örökre az enyém marad. J

Szóval nagyon vártam már a visszatérést Chilebe. 3 éjszakát töltöttünk a szigeten és ugyanennyit Santiagoban.

3-4 nap bőven elég a szigeten, ennyi idő alatt mi láttuk az összes moai-t. (Több turista megy egyébként hosszabb időre „lazítani” a szigetre, mert ott valóban ki lehet kapcsolni.)

Voltunk a Rano Kao vulkánnál (itt merült Cook kapitány is J) és az ősi falu, Orongo (itt tartották a madáerember rituálékat, és itt van néhány apróbb sziget, ami miatt a Húsvét-szigetek elnevezés is helyes) mellett jártunk barlangban, ahol régen őslakosok laktak, illetve láttuk a „műhelyt” és a „kalapgyárt” is. Érdemes helyi idegenvezetővel bejárni a szigetet, ők valóban ismerik a szigetet és tudják a sztorikat. A helyiek inkább polinéznek tartják magukat, mint chileinek…

LAN-nal (csak ők üzemeltetnek ide járatot) érkeztünk a szigetre Santiagoból, az út 4-4,5 óra volt. A reptér pici, kutya szalad a bőröndös gumiszalagon, drogot keres. Nagyon komolyan veszik!

Árak: Természetesen drágább, mint Santiago, de kibírható. Ha jól emlékszem -mi a szállodában kajáltunk- 15-20 USD/fő-ből már meg is vacsoráztunk. Félnapos autóbérlés 50 USD körül volt. Itt váltják a legrosszabbul a dollárt, érdemes peso-t vinni. Mi tudtunk kártyával fizetni a szállodában. Alkudni nem nagyon engednek, tudják, hogy helyzetben vannak.

A legnagyobb élmény: a szobrok, az óceán és az érzés, hogy a végtelenben vagy.

A legrosszabb élmény: a helyi piac nem jött be, a santiagoi reptéren sokkal jobban tudtunk vásárolni. Emellett kellemetlen volt a sötét utcákon éjszaka megjelenő rengeteg csótány. Érdemes normális szállodát választani, nekünk ott nem volt ezzel gondunk, csak amikor sötétedés után sétáltunk haza.

Telefon: 30-as vagyok, k. drága, de működött.

A másik rossz élményem a chilei megérkezéssel kapcsolatos. Még Ecuadorban, az otavaloi indiánpiacon vettem egy iparművész által készített darabot, amit Santiagoban a helyi vámosok elkoboztak, hivatkozva a beviteli szabályokra… (valamelyik helyinek megtetszett), sőt emellett meg is büntettek bennünket!! Megalázó és alárendelt helyzetben voltunk. Itthon természetesen botrányt csináltam a dologból – mert igazságtalanul bántak velünk-, a mai napig várom a konzul, illetve a nagykövetség válaszát…

Képeket hétvégén keresek, ha nem is 500-at, de teszek fel néhányat!

Remélem nem voltam unalmas, ha valami kimaradt, kérdezzetek bátran! J

N.