Gregor Samsa Creative Commons License 2009.01.12 0 0 1250

Hát hogy mennyire lehet hasznos, azt nem tudom, nekem vannak bizonyos fenntartásaim (hacsak nem descartes-i zsenialitás pislákol az olvasókban - inkluzíve engem -, de ezügyben erős kételyeim vannak).

A történet annyi, hogy Descartes 1619-ben hosszabb utazása során (melyben egyebek mellett Magyarországot is érintette), egy téli napon Ulmban jött rá "egy csodálatos módszer alapjaira"*, és még aznap éjjel egymást követően három álmot látott. Az álmokat maga is értelmezte, és elgondolása szerint életének mély válságát jelezték, amennyiben a korábbi élete alapvetően tévelygés volt, Istennek nem tetsző, korántsem olyan bűntelen, mintahogy azt az emberek gondolták róla (ezt az első két, félelmetes álom alapján gondolta). A harmadik - immár nem félelmetes - álom azonban egyben meg is világosította őt, és kijelölte az utat, melyet követnie kell jövőbeni életében. Ahogyan fogalmazott: "életútját döntően befolyásolták". Descartes mély meggyőződésben hitte ezután, hogy életét a tudományoknak, az igazság kutatásának kell szentelnie, tudósként.

* ez a ma ismert tudományos, deduktív módszert jelenti.

Előzmény: chlodvig2 (1249)