Üdv az újéven; hadd pofázok bele én is :)
5133: Nálam jól alakulnak 7- 7,5 körül (Cirf, Rajnai) és érzetre jobb összetételűek mint előző években. (2006 sok almasav volt, 2007 tompa, főtt kicsit) Az Olasz egyébként sztem gyakran letompul teljes vagy túlérett állapotra - ez alól csak némely speciális termőhely kivétel. (Rambó - eddig a tiedet is annak véltem... az előző évek alapján)
5135: levelezés: aug vége előtt sztem őrültség, max. szellőssé tenni de maradjon árnyékolás - különben tényleg megfőnek a bogyók.
5136: jó idő volt nyáron, de közel sem olyan hőség mint 2007ben; sztem itt a csapadék, vagy a hiánya játszott be nálad. (De ne csüggedj, egy hete kóstoltam Németh A. Cserepes borát - 5ös sav!, 7g maradékcukor, 14,5 % és nagyon izgalmas bor)
5140: Teljes töppedésnél jó hogy nincs probléma - hiszen a savtart. is koncentrálódik :).
5141: "6-os sav alatt a bor nem stabil " ez hülyeség - gyakorlatilag az összes vörösnek kevesebb, de lásd előbbi hivatkozott bor is. Ha jó szeszfok van akkor hordóban sem lesz gond, kénszintre ügyelni. (30 alá a szabad ne menjen)
Én még régen a rizlingszilváninál pótoltam egyszer borkősavat, határozottan jót tett neki; de ne a számok alapján tedd meg, hanem érzetre.
5144: azért ez hőösszeg kérdése is nem csak lombfelületé; no meg közelebb a sugárzó talajhőhöz égnek csak igazán el a savak. Mondjuk a 65 cm még jó kompromisszum a nagy lombfelület, és a nem túl földközeli állapot között.
Nálam a Cirfandli présmustja egy hete még mozgott!! már komolyan rettegtem a borhamisítás vádjától; :) több mint 3 hónappal szüret után.... Azután a hideg meg a kénezés megtette a hatását, azóta leállt. De maradt benne bőven cukor; a színmustból erjedt borban jóval kevesebb, az korábban is befejezte a mozgást. Ma lefejtettem, ígéretes - jól áll neki a gömbölyítő cukor.
A Rajnai viszont keményebb dió, az masszívan édes kategória maradt - ott nem segített semmilyen hidegtűrő, alkoholtűrő fajélesztős beoltás - nem tudom mi lesz belőle, nagyon intenzív illata van, sava is állja a sarat; de hát fröccsbornak rendelték.... :)