Nevem Vanek Creative Commons License 2009.01.11 0 0 1003
Hát ha nem érted a páradiffúziós nyomást, akkor nem tudom, hogy milyen alapon beszélsz ilyen magabiztosan harmatponti hőmérsékletről, annak "tologatásáról" (amit meg én nem értek), és egyebekről. A falban a pára a páranyomás különbség hatására indul el, belülről kifelé. Hidd el, hogy nem minden falszerkezetben csökken a hőmérséklet a harmatponti hőmérsékle alá, mert ha igen, akkor minden falszerkezetben kicsapódna valahol a pára. DE EZ NINCS ÍGY! (A harmatponti hőmérséklet az a hőmérséklet, ahol a tényleges páranyomás értéke a telítési páranyomással lesz egyenlő.) Nem akarom itt az észt osztogatni, én sem vagyok ebben szakértő. Ez épületfizika, törvényszerűségekkel.
Hogy mondjak valami használhatót is: a nagy páradiffúziós elenállású falazatokra (B30; beton, kisméretű tégla, ide sorolható az Ytong is) általában használható az EPS. (és nem csökken a falban a hőmérséklet a harmatponti hőmérséklet alá). Kis páradiffúziós ellenállású falra (mondjuk, szerintem a Porotherm ide sorolható), viszont erősen javallott a szálas hőszigetelés.
Előzmény: wascom (1002)