joemaster Creative Commons License 2009.01.10 0 0 8570
Ma teszteltem egy 1.4-es TSI motort, de sajna nem OII-ben, bár a szalonban már állt egy.

Kimentem az egyik kereskedésbe ráncfelvarrott OII-t lesni, volt is 2 db. Az egyik kombi, benne az 1.4 TSI motorral.

Mondtam, hogy jó lenne kipróbálni. Mondták, hogy csak Superb II-ben lehet.
Nem haboztam...

Kompromisszumos motor, átlagosan viszi a gépet. 6-ban 80 körülről gyorsítani csak akkor érdemes, ha nyugodt autókázással akarjuk elérni a 100-at vagy 120-at.
5-be visszatéve sem hengerel le.

Fura, egyedi hangja van, olyan érdekesen ketyeg a motor alapjáraton.

Olyan, mintha nem lenne turbo. Nem érezni úgy, mint a TD motoroknál. Mintha egyszerűen csak tisztességesen gyorsulna egy átlagos motorral, de nincs hátba vágás a turbo indulásakor.

Kérdés, hogy 5 személlyel és megpakolt csomagtartóval vajon hogyan bírkózna meg?

1-2-3 fokozatokban volt élénkebb a motor.

Aki olcsón akar nagy autót és nem akar száguldani, az veheti ezzel a motorral, de országúti előzés előtt azért néha meg kell gondolni a dolgot. Esetleg visszatenni 4-be, bár azt nem volt alkalmam kipróbálni, mert rövid volt a tesztút. Talán nem annyira meggondolandó egy országúti előzés (tehát 80-90 km/h-ról gyorsítva), mint egy 1.6-os OII-nél, de azért észnél kell lenni!

Abban viszont bízom, hogy egy OII-ben, amely azért kb. 300 kg-mal könnyebb, talán még turbo feeling is van és egész nagy dinamika, de ezt ki kell próbálni, akkor derül ki a valóság.