Szia!
Lehet, hogy amit leírok élemedett hülyeség lesz.
Szerintem egy hagyományos kazán és egy faelgázosító között a különbség nem egy kényszer keringetés érdekében beépített ventilátor különbözteti meg. Alapvetően a faelgázosító nem egy direkt füstelvezetésű kazán (ezért kell a venti is), hanem járatokkal oldják meg, hogy a füst elvezetésekor a füst melegét is visszanyerje. Az plusz, hogy a folyamat levegő hozzákeverésével lehet a legjobban megoldani, és ezért ez plusz hatékonyság növelő...
Egy faelgázosító füstgáz hőmérséklete kb fele, mint egy hagyományosnak tekinthető vegyes kazán füstjének hőmérséklete.
Korábban elhangzott egy ötlet, hogy a kéménycső köpenyét be lehetne csőspirálozni, talán egy hagyományos kazán esetében járhatóbb út, de mivel a huzat nagyon fontos (mivel nincs kényszeres füst eltszívás), így kérdéses, hogy mekkora hőelvonás lehetséges, bár egy venti beépítésével ez javítható, melyet a füstjáratban kellene elhelyezni, eléggé távol a kazántól.
A másik, hogy a hagyományos kazántest "felső" égésű, míg egy elgázosító "alsó" égésűnek tekinthető, tehát a venti is lefelé kényszeríti az égést a nagyobb hő okán (kb úgy kell elképzelni, mikor a faszenes grillt fújja az ember, és így inspirálja az égést, mert ha nem akkor éhen hal mellette :-) )
Remélem nem nyúltam nagyon mellé a témának.
Tamás