Senki nem vádol kontársággal, hanem inkább "kiforratlansággal", haverok véleményére , internettes információkra, vst pluginokra hagyatkozva , nem lehet hitelesen véleményt mondani szerintem hangszerekről.
Bösendorfer 290-et nem tudom hol sikerült kiprobálnod, mert tudásom szerint Magyarországra nem adtak el, és Bécsben a bemutatóteremben sem igen engedik "próbálgatni".Igazándiból talán a mechanika miatt lett hires mivel Bösendorfer a 30-as évek elejére felépítette a "robusztus" hangszert, amelynek mai napig az egyik legfôbb erénye /szétkalapálhatatlan,/és az ára is ezt mutatja "imperiál" modell teljes 8 oktávos 180 ezer euró áfa nélkül.
Ha a vst pluginról van tapasztalatod az azért egy kicsit más , mert más egy szinti billenyüt nyomkodva játszani, és más egy Bécsi mechanikás zongorán.
A klasszikus zenében fôleg a német romantika elôadásához kedvelik a Bösendorfert, de a Schubert- és Beethoven-repertoár is nagyon ”fekszik” a Bösendorfer hangszínnek. Hírneves elôadói között Schiff András, Paul Badura-Skoda, André Prévin, Wilhelm Backhaus vagy Sviatoslav Richter szerepelnek.
Jazzban Oscar Peterson vagy Joe Zawinul.
Én személy szerint klónokban, szeretem a kurzweilt,
és Kawai -it is a szép telt hangzásaiért.
A Kawai mp8 nem véletlen 32 kiló sulyú mert fából készült eredeti a zongora billentyüje, és kapácsai is vannak. És szintiben K5000-et pedig hát az már egy öreg szinti.....
És ez pedig itt egy nóta
http://www.youtube.com/watch?v=0spnt6zFxEY