Hát a vastag pénztárcás emberek nem a fórumon keresik a technikai megoldásokat, így hát a tapasztalatok is elmaradnak.
Ha már felső kategória akkor inkább a KÖB gyártmány. Nagyon profi természetesen az ára is.
Más.
2 éve szereltem be egy családi lakóházba egy 96 kW-os HEIZOMAT apríték tüzelésű kazánt. A rendszerbe 2 db kondenzációs gázkazán is be van építve, azaz mindkettő teljes értékű fűtést tud biztosítani külön-külön.
A fűtendő lakótér kb 600 m2, 9 méter magas pálmaház + 4x8-as medence 32 fokon. Belső hőmérséklet 23 fok folyamatosan. Napi 1 m3 fenyő apríték fogy a jelenlegi külső hőmérsékletek mellett. Egy kis számolással: 30 m3/hó x 2500 Ft./m3=75.000.- Forint / hó a teljes energia költség fűtésre, melegvízre, medence hőntartásra és légkezelőre. Én ha gázzal fűtenék a 110 m2 lakásra fizetnék ennyit.
Természetesen az igazsághoz az is hozzátatozik a beruházás több mint 10 milla volt.
Ezzel csak arra szerettem volna rámutatni mennyivel gazdaságossabban lehet fűtési energiát előállítani ilyen rendszerrel, csak hát a beruházás ára az ami nem megfizethető azok számára akiknek éppen megtakarítás kellene.
És itt lép be az állam kis mértékű vagy inkább passzív hozzáállása az ilyen rendszerek támogatása terén.