gabesz2101 Creative Commons License 2009.01.09 0 0 700
Üdv minden fórumozónak!

Puffer tartály utólagos beépítésével kapcsolatban szeretnélek titeket megkérdezni. Fűtésrendszerem jelenleg egy 25 kW névleges teljesítményű Buderus faelgázosító kazánból és a radiátorokból áll -párhuzamosan vannak bekötve és termoszeleppel vezéreltek. Őszi és tavaszi időszakban van csak felesleges teljesítményem, akkor viszont gazdaságosabban tüzelhetnék, ha lenne pufferem.
A fórumot olvasva elég nagy térfogatú tartályokat említetek. A Buderus márkabolt szerint kb. 500 literes tartály elég ehhez a kazánhoz, viszont őszintén szólva drágállom amit ott adnának.
Vannak viszont használaton kívüli villanybojlereim, ezeket szeretném a fűtőkörbe kötni. A rendszernyomást bőven elbírják, ezzel kb. 400 literes kapacitásom lenne, és vész esetén a fűtőszálakkal is melegen tudnám tartani a vizet.
Van már valakinek hasonló beépítése? Olvastam, hogy több embernek van gyári puffere. Miben különbözik egy villanybojler egy puffertartálytól? Érdemes meggondolnom a bojlerek beépítését vagy maradjak a gyári puffernél?

Lac1-nek csak annyit a kazán árának megtérüléséről, hogy ha van még időd a rendszer kiépítésére, érdemes a jövő évi energiatakarékossági programban pályázni. Minden éven meghirdeti a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. A megújuló energiaforrások részében idén 30% visszatérítést adtak a teljes rendszer árából. Én most cseréltem a komplett fűtésemet, és a kazán 400 ezres vételi árát már most visszakapom, szóval így biztosan megéri.

Gabesz