köszönöm válaszod.
nem szaladtam el :)
olvasgattam a régebbi írásokat és sok érdekes dolgot tudtam meg.
aztán olyan 150 hozzászólás után egy kicsit elfáradt a szemem.
szóval nekem csak ez a 2 db füge csemetém van, ami a topikba illik, ezen kívűl csak a szokásos fák: alma, körte, sok dió, egy kipusztulóban lévő sárgabarack, meg 6-8 db amolyan kis vad szilvafa és 2-3 vad ringló az madárringlónak is becézett, ja még egy cseresznye fa, ezt tavaly ültettem szóval még vagy 10 évmire lesz rajta egy vödör cseri, néhány málna, meg a szoksásos virágok nárcisz, tulipán, többnyira a fagyot tűrő fajták.
szóval ezekről a fákról növényekről nagyon nincs mit írnom a sok egzotikus növény mellett.
bár ha nem zavarok akkor kérdeznék a hagyományos katergóriából is.
pl. a vad szilva fák (valószínűleg magról nőttek) szóval ezek apró kis szilvák mármint a multik alma méretű és ízetlen szilváihoz képest, de ennek legalább van zamata.
szóval tavaly meg tavaly előtt is a termésnek kb. 60-70 %-a az érés előtt lehullott félig kéken félig zölden, a maradékot megzabálták a kukacok meg a madarak és kb. 1 tányérnyi ehető szilvát tudtam leszedni az 5 fáról.
szóval hogyan tudnám a kukacokat elüldözni, valamint ezt a lehullást megszüntetni ?
lehet a szárazság az oka ?
a másik amit szeretnék:
gyerekkoromban ahol laktunk ott volt egy kifejezetten kistermetű eperfa, ahogy így vissza emléxek kb. 3 méter magas lehetett a legmagasabb ága, nem azért kicsi mert fiatal volt hanem ez ilyen volt, még a törzse sem a barázdás mint a 10 méteres lila fajtának hanem viszonylag sima és világos színű volt.
ezen olyan kisebb földieper nagyságú fehér színű eper termett, amikor megérett az ágak szinte roskadoztak annyi volt rajta és az olyan édes volt, hogy azóta sem ettem olyan édes gyümölcsöt.
szóval szeretnék egy ilyen fát. tud valaki ilyet ?
visszatérve a fügékhez.
a házam előtt (délre néz) a fügéknek szerintem jó lenne, mert télen a házról visszaverődő napfény a füvön mindig a ház 3 szög alakjában nagyon hamar elolvasztja a havat.
az ablakban kívülről mérve most pl. 0,9 fok van, a földön biztos több, de ott nincs hőmérőm.
bocs, hogy ennyit locsogtam.