A 0,1 az 0,819. Az benne a nagy szám, hogy olcsó 1 légkamrás keret is tudja. Amúgy maga a 0,08 is nagy szám, tekintve hogy nem az ablak értéke hanem csak a kereté. Olvasok itt 0,6 -okról... :) Nem mondom hogy nincsen olyan, de az ára horror. nem kéne a keret értékét itt sok emberkének összekeverni az az ablak össz értékével.
Az emeleti koszorút nem láttam készen. Sokan megelégszenek a külső és a belső felfalazással. Precízen megoldottad. Így csak magának csinálja az ember...
Az ablakok és az ajtók alá EPS-t szoktam rakni, megszakítva ezzel az aljzatot és a "misungot"
A teraszon a 26-ot a redőnytok mélységére értettem (240-es ajtó esetén) tehát ott mélyebbnek kell lennie, persze csak abban az esetben ha feltekerős redőnyről beszélünk.
A belső szigetelésről nem osztom a nézeteidet. Ha mondjuk leszigetelünk egy falat belülről, nem tudom miért is ártana a hideg hiszen eddig is érte keményen. Ya hogy nem lesz fűtve belülről? Sztem nem is az a cél :) Műemlék épületeket nem lehet másként szigetelni.
A tűzállóság előírás bizonyos épületek esetében, mégpedig elég költséges a megvalósítás. Ez itt jöhet előtérbe a hangszigeteléssel egyetemben. Ez elvileg így is lenne, viszont mivel lényegesen rosszabb a páradiffúziós értéke és a tömege is megvan hogy valamennyire áthüljön, a pára a két anyag között torlódik fel és a hidegebb felületen sztem ki is csapódik. Láttam már pár leszedett EPS-t. A rovarokat és az egereket még nem is említette senki.
Ne érts félre, nem akarok senkit lebeszélni arról amibe hisz, de én azért még hihetek másban. Hidd el nem ebből a topikból lesz a gazdagodás, de az emberek még nem ismerik a másik lehetőséget. Pedig van. És ha azt mondom hogy a mostani házad áráért kapsz egy olyat amiben tizede a rezsid, egészséges környezetben élhetsz, az építés során a tudatlan, spórolós vagy lusta kivitelező nem tudja elcseszni olyan könnyen hisz tizede a munkafázis és a hibalehetőség, valamint feleződik az építési idő, talán te is átgondolnád. Sztem át is fogod... :) Én már tudok valamit amit te még nem ;)
Az EPS-beton-Eps-s kolegák sem járnak rosszul, sztem nem rossz a történet, csak hát itt még sztem csak engem kérdezgettek eddig az érvényes engedélyekről... de kíváncsi vok ki az aki utána járt annak amiből épített és amit oly elfogultan istenít. Rengeteg jó dolgot megtudhat itt az ember, de sok a hozzá nem értő is aki sajna nem is tudja miről beszél. Nem ez a baj, hanem hogy ki is tart a hülyesége mellett. Lehet egyszerű pálcáttörni 1-2 segg építész miatt az összesen, de azt is elhiszem 400 000ft sok egy pár óra rajzolásért. Csak hát van itt egy pár másszemszög is amiből nézhető a dolog.
Sok évig tanul egy emberke mire megvalósul az első terve. Legalább annyit mint egy felső középvezető. Az mondjuk mennyit is keres?
Mennyi felelősség is van egy építész válán?
Mennyi más teendője is van a rajzon kívül? Mennyi is a rezsije?
Nem kell megszakadni a szívünknek értük, de én jártam a hivatalokat évekig és küzdöttem olyan hivatalnokokkal akik agyonterheltségükbe már csak azért is kértek hiánypótlást hogy újból ketyegjen a határidő, ugyanis nem férnek bele a sok munka miatt. Vagy mert nem, vagy alig értik a sok hülye és időnként értelmezhetetlen jogszabálymódosítást. Tudtad pl. hogy egy fóliasátorhoz ugyan olyan ügymenet tartozik mint egy házhoz az engedélyezetetés során?
A jó tervező a dupláját megspórólja a bérének, főleg ha a hülyeségeken felbuzdúlt tulaj ad is a szavára és tapasztalatára. Persze van olyan is aki egy sznob broki és a kutyaólam sem bíznám rá. Ott is lehet referenciát kérni.