Civilkontroll Creative Commons License 2009.01.03 0 0 929
Írtad:

"Ingyen energia nincs! A szellőztető gépek feladata a friss levegő biztosítása a megfelelő páratartalom kialakítása és a hőveszteség minimalizálása télen...amihez energiát kell betáplálni általában..."

Ez minden betűjében igaz, csak én nem erről beszélek. Amiről Te itt írsz, az az a helyzet, hogy összevetjük egy nem szellőztetett lakás energia felhasználását egy (bármilyen módon) szellőztetettével.
Ebben az esetben értelemszerűen az a végeredmény, hogy a szellőztetéssel energiát veszítünk, amit pótolni kell. Ez igaz.

De amiről én beszélek, az az, hogy egy eddig ablaknyitásos módszerrel szellőztetett lakás energia felhasználásához képest, egy automatikus, páravezérelt rendszer mindenképpen energia megtakarítással jár, mivel mindíg csak ott szellőztet ahol kell, és csak addig amíg kell, és csak akkor, amikor kell.

Ezt is írod:

"Remélem nem állítod, hogy egy B30 -s ház +szellőztető rendszer energia takarékosabb mint egy B30+20 cm hőszigeteléssel rendelkező? Esetleg komfort fokozatról lehetne beszélni! Nálam nem csak a szellőztetés a fontos! Az egyensúlyt kell megtalálni..."

Ezt sehol sem állítom. De azt igen, hogy egy B30+20 cm ablaknyitással szellőztetve energia pazarlóbb, mint egy B30 +20 cm automatikusan szellőztetve.

Ugyanakkor azt is állítom, hogy egy B30+10 cm még megéri, viszont egy B30+20 cm talán 60-80 év alatt hozza meg az árát. Ugyanis a vastagsággal egyenesen arányosan csökken a hatékonysága is. Ezért nem tartom épeszűnek, aki egy Porotherm 44-esre még feltesz 10 cm-t. Itt kidob az ablakon egy csomó pénzt (súlyos százezreket) ugyanakkor pl. azon görcsöl (csak, hogy a Te példádnál maradjak) hogy mennyi plusz költséget jelent neki az elszívó csöve miatt keletkező hőhíd.

Idézlek:

"A szellőztetésre adott javaslataim pedig működnek elég sok helyen ahol jó a helységek elrendezése pl ha kinyitod az ablakot télen akkor általában csökkented a párát ha nem párásabb kint a kinti levegő....ki lehet probálni...nálam és sok ismerősőmnél bevált módszer...persze nem mindenhol segít...de nem is állítottam, hogy ez 100% megoldás...honnét vetted, hogy ha "Mindenki így csinálná és ingyen megoldódna a penész probléma."...ez csak nálad fogalmazódott meg...olyat gondolsz bele amit én nem...."

Titok elárulás következik:

Ha télen kinyitod az ablakot, és odakint 3 méter a látótávolság a tejföl ködben (tehát a páratartalom100%) akkor is szárítod vele a benti levegőt. Ugyanis a kinti hideg levegő, a lakásban felmelegszik, amitől a térfogata megnő, de a benne lévő pára nem lesz több, hiszen nem adunk vizet hozzá. Így a páratartalma lecsökken, minél hidegebb volt kint, annál jobban bent. (Egyúttal ezzel rá is jöttünk, hogy miért "relatív" a páratartalom.)

Végül pedig, rendben. Én azért róttam fel Neked, amit felróttam mert megoldásként ajánlottál dolgokat, amik csak bizonyos körülmények között jelenthetnek megoldást, vagy nem jelentenek VÉGLEGES megoldást. Nekem a MEGOLDÁS az azt jelenti, hogy megoldja a problémámat.

HA és AMENNYIBEN nélkül.

Én maximalista vagyok, és azt állítom, hogy amennyiben nem vízszigetelés hiánya miatti ázásról van szó, akkor az én rendszerem MINDEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT megoldást jelent. Plusz ezt még írásban is adom bárkinek, aki velünk dolgoztat.

Végül az utolsó kérdésedre:
Persze, ha van kedved folytasd, hiszen beszélgetünk, vitatkozunk, amiről egy dolgot bizton állíthatunk: ez viszi előrébb a világot!
(Ennek a vitának ebben a formában, és ilyen stílusban abszolút látom értelmét. Aki olvassa kettőnk eszmecseréjét, szerintem sok kérdésére kaphat értelmes válaszokat. :o) Köszönöm Neked)

Üdv: Attila
Előzmény: memorix (925)