No. Kezdjük: :o)
Ezt írod:
"Mint látszik egyik megoldás sem tökéletes és a te válaszaid és kérdéseid sem mivel nem ajánlasz olcsó és mindenre jó megoldást...a fórumbam leírt dolgok általános , de nem teljeskörű tanácsok mely felhivják mindenki figyelmét, hogy többféle úton lehet elindulni...és mindegyik "megoldásnak" más ára van...és csak részlegesen oldják meg a problémákat...
Mivel ismerem honlapodat és elég jártas vagy a témában szivesen vennénk ha írnál néhány olyan megoldást ami olcsó és hatékony is bármilyen házban bármilyen szokás kulturánál..."
Ha ismered a honlapomat, akkor tudod, hogy nem kínálok olcsó megoldást, mert ez egyszerűen nem lehetséges. Ebben a kérdésben valóban hatásos és végleges megoldás nincs olcsón. De ne is várj tőlem ilyet, mert ez olyan, mintha a (maradjunk az építőipari példáknál) a Hörmanntól kérnél garázskaput százezer alatt. Ilyen nem létezik. De hiába kérsz tőlük kaput zuhanás gátló nélkül. Azt sem adnak. Alapfelszerelés. Ha anélkül kéred, akkor azt mondják, hogy nincs eladó kapu. Ez nálunk is így van. Vagy olyan rendszert adok, amihez adom a nevem, vagy nem adok semmit. Nem tudok annyit keresni, egy "lecsupaszított" rendszeren, hogy utána megérje azt hallgatni, hogy bárkit is becsaptam.
De a mondandóm lényege éppen ez. Ha kínálok egy nem olcsó megoldást, ami többszázezer forintba kerül, akkor vállaljak érte felelősséget maximálisan. Erkölcsileg és anyagilag egyaránt.
Én ezt megteszem. Így nem zsákbamacskát árulok, és ha nem működik a rendszer amiért felelősséget vállaltam, akkor visszaadom a pénzt az utolsó fillérig.
Persze ehhez tudnom kell azt is, hogy melyik esetben alkalmatlan a mi rendszerünk a probléma megoldására, és onnan egyetlen forintot sem hozunk el, mivel nem vállaljuk el a munkát.
Az a rendszer, amit mi használunk nem légbevezetők beépítéséről szól. Annál lényegesen bonyolultabb dolog.
Az "egycsöves szellőztető rendszer" gyakorlatilag központi szellőző strangba kötött
ventilátorokat jelent a link szerint.
Nem kezdem el elmagyarázni, hogy miért nem működik, talán olvassa a fórumot olyan is, aki a IX. ker. rehabilitált részében lakik új társasházban. Ott szinte mindenhol ilyen rendszert szereltek, és áll is a penész a falakon végig. Szigetszentmiklósi és zuglói lakóparkokban szintén ilyen rendszer mellett ugyanez a probléma. Legalább húsz-huszonöt olyan társasházat és lakóparkot tudok neked mutatni Bp-en és Pest megyében, ahol ez a "rendszer" mondott csődöt, és utána a miénkkel teljesen megszüntettük a problémát.
Egyrészt én nem nevezném rendszernek, másrészt van egy alapvető óriási hibája, ami miatt alkalmatlan arra a feladatra amire tervezték. (Bocs, hogy nem árulom el ezt a hibát, majd ha a tervezők közül vki kifizeti a szakértői díjamat, akkor hivatalosan leírom.)
Ennek a dolognak a kiváltására és teljesen az elképzeléseknek megfelelő működtetésére tudunk olyan alternatív AUTOMATIKUS rendszert kiépíteni, ahol a lakásonkénti 2-3 X 30-40W teljesítményű ventilátorok helyett egyet teszünk a strang tetejére, és annak a NAPI(!!!) áramfogyasztása 240W.
Ezt kell elosztani a lakások számával, ha az üzemeltetési költségét ki szeretnéd számolni. Töredéke az általad preferált megoldásnak, és a kivitelezése kb. felébe kerül, mint az un. "egycsöves" rendszer.
A konyhai elszívónál a rugós, körbeszigetelt visszacsapószelepnél jobbat nem tudok. Az a hőhíd, amit ennek a kiépítése jelent, szerintem nem probléma, mert a negatív hatásai esetleg mérhetőek, de semmiképpen sem érzékelhetőek.
Akit meg a "tudat" zavar, hogy ott van egy hőhíd, az dugjon rongyot a csőbe, amikor nem használja az elszívót. (Utána pedig keresse fel és kérdezze ki a mellékhatások tekintetében ideggyógyászát, gyógyszerészét.)