kilenctizenegy Creative Commons License 2009.01.02 0 0 1394

Az elmélet Freudtól származik eredetileg, aki minden komolyabb történelmi kutatűás nélkül, pusztán a Bibliát frajdiánus szemmel olvasva jutott el oda, hogy Mózes nem lehetett zsidó (eredetileg). Azóta ezt nyelvészek és történészek hada igazolta (az ellenkezőjét is).

Én formációelméleti alapon jutottam ide. Ha most lenne valami nagy kulturális innováció, az vagy Európából, vagy Amerikából, vagy a Távol-Keletről jönne és nem Szudánból vagy Afganisztánból. Márpedig 3300 éve Mezopotámiához vagy Egyiptomhoz képest a zsidók lakta Kánaán lemaradását tekintve kb. Ruanda volt.

Ugyanezen okból nem tudtam azt se soha elfogadni, hogy aha valami a kapitalizmust meghaladja, az pont Szibéria felől fog jönni.

"majd kiválasztott magának egy pásztornépet, amelyet alkalmasnak vélt az egyistenhit vallására, ti. hogy miként volt ez lehetséges a gyakorlatban"

Szerintem ez nem tudatos tevezés eredménye volt. Az amarnai elit egy része menekült, ahogy a hugenották Franciaországból. Akik keletre indultak, azok a Sínai sivatag után itt találták meg az első népet. Beolvadtak és eluralták kulturálisan. Legalábbis összeolvasztották a kultúrákat.

Előzmény: mos (1392)