Szép jó reggelt, szép új évet mindenkinek!
Végignéztem a Bécsi Filharmónikusok Újévi koncertjét.
Mindezt vegyes érzelmekkel - bár lehet, hogy ma kissé túlzott kritikusi hangulatban vagyok - ....
Idén először Daniel Baremboim vezényletével. Valahogy számomra mindig savanyú a fazon; ahogy most is. Pedig próbálkozott jópofizni, de nagyon mesterkéltnek erőltetettnek tűnt.
Viszonylag sok vlot a kevésbé ismert melódia az idei kínálatban szerintem. Ez kissé zavart, mert nem tudtam együtt dúdolni a zenét.
Az "Éljen a Magyar" polka közben táncot adtak (több helyen is volt nyilván hasonló bejátszás) valami borzalmas koreográfiával. Kimondottan zavaros, zagyva előadás: volt benne polka motívum, orosz tánc, keringő, bajor-német tánclépések és néhol fellelhetően valami magyar csárdásféleség is...
Ami kifejezetten tetszett egyedül: Haydn Búcsúszimfóniájának utolsó tételét is leadták idén. Nagyon humorosan, épp aszerint, amiért anno Haydn mindezt megírta. Az előadók egyesével, mikor befejezték szólamukat, fogták magukat, elköszöntek és elhagyták a színpadot. Barenboim pedig szomorúan vette tudomásul mindezt. Jópofa, kellemesen humoros kis színfoltja volt ez a rész a hangversenynek.
Viszont a végén a Kék-Duna keringőt valahogy nem éreztem kellően lendületesnek, mintha Lassúbb előadás lett volna az általam megszokottól, a Karajan-féle előadás sokkal jobban tetszett.
És, hát hasonló a véleményem az utolsó ráadásként adott Radeczky-Marsról is. Bár ezt leginkább maga Barenboim tette tönkre azzal, ahogy megpróbált a közönséggel kommunikálni, de valahogy senki nem értette, hogy mit akar éppen...lehet, hogy még maga a dirigens úr sem(?). Mindenesetre nem lehetett tisztán érteni, hogy most kell-e tapsolni, vagy nem , vagy halkan kell stb...., de azért próbálkozott a közönség. Hiába Barenboim nem Karajan....
Ami még kissé tönkretette az egészet, az a magyar kommentár.
Hogy miért kellett belekeverni a Búcsúszimfónia történetébe a szakszervezeteket, és a sztájkot, mint a modern munkavállalói lehetőséget, a jogok kiharcolására azt is csak az érti, aki kitalálta, hogy ez így lesz érdekes...nem hiszem, hogy ebbe a hangulatba ez illett legjobban...
de még egyszer megjegyzem, lehet, hogy ma velem van a probléma, és kissé jobban kötözködöm a kelleténél(?)