Arth_ur Creative Commons License 2008.12.29 0 0 3228
"Kedves Nino Te melyik fajtát javaslod?"

Ninóhoz hasonlóan én sem vagyok nagy gyomirtó szakértő, használni sem szoktam őket, de gyakorló agrárszakemberekkel való kapcsolatom révén van egy kevés ismeretem.
Ilyen célra a növényben jól szállítódó hatóanyagot érdemes használni, ami nem csak a permetezés helyén hat, hanem a növény távoli részeibe, a gyökérzethez is eljut. Pl. ilyenek a glifozát tartalmú gyomirtók (Glialka, Glyphosan, stb.) Permetezni mindenkippen a fiatal, leveles részekre kell a szert (a több éves kérgen nem szívódik át).
Jól sarjadó fák esetében, ha nem tudják (vagy nem akarják) kiszedni a tövét, szokták úgy elpusztítani a földben maradó részt, hogy lyukakat fúrnak a kéreg mellett a farészbe, és azt töltik fel a tömény gyomirtóval. Így az a növény saját szállítórendszerébe beszívódva jut el mindenhová a gyökérzetben is, nincs elszóródás, ami a környezetet, a többi növényt, vagy a használót veszélyeztetné, de vegyszerpazarló megoldás. (Nem lehet kiszámolni, hogy mennyi gyomirtóra volna szükség, ami többnyire túladagoláshoz vezet.)
Ha vannak a kertedbe átlógó nagyobb (hosszában megfúrható) ágak, azokat levágva ez könnyen megpróbálható módszer.
Nem szívesen adok ilyen tanácsot, de belátom, hogy lehetnek kényszerhelyzetek.
Előzmény: H.J (3205)