"Kedves Nino Te melyik fajtát javaslod?"Ninóhoz hasonlóan én sem vagyok nagy gyomirtó szakértő, használni sem szoktam őket, de gyakorló agrárszakemberekkel való kapcsolatom révén van egy kevés ismeretem.
Ilyen célra a növényben jól szállítódó hatóanyagot érdemes használni, ami nem csak a permetezés helyén hat, hanem a növény távoli részeibe, a gyökérzethez is eljut. Pl. ilyenek a glifozát tartalmú gyomirtók (Glialka, Glyphosan, stb.) Permetezni mindenkippen a fiatal, leveles részekre kell a szert (a több éves kérgen nem szívódik át).
Jól sarjadó fák esetében, ha nem tudják (vagy nem akarják) kiszedni a tövét, szokták úgy elpusztítani a földben maradó részt, hogy lyukakat fúrnak a kéreg mellett a farészbe, és azt töltik fel a tömény gyomirtóval. Így az a növény saját szállítórendszerébe beszívódva jut el mindenhová a gyökérzetben is, nincs elszóródás, ami a környezetet, a többi növényt, vagy a használót veszélyeztetné, de vegyszerpazarló megoldás. (Nem lehet kiszámolni, hogy mennyi gyomirtóra volna szükség, ami többnyire túladagoláshoz vezet.)
Ha vannak a kertedbe átlógó nagyobb (hosszában megfúrható) ágak, azokat levágva ez könnyen megpróbálható módszer.
Nem szívesen adok ilyen tanácsot, de belátom, hogy lehetnek kényszerhelyzetek.