1.
Újabb jövőprognózisos (ám jól megírt cikk, szerintem).
Az öltönyös majmok bolygója
http://index.hu/velemeny/eheti/ehet5109/
"...az emberiségen az összes múltbéli ökológiai katasztrófa pontos ismerete sem segít, „a jelen a szándékos vakság vaskora”.
"...A mai társadalmak rendre megismétlik a múltbeliek öngyilkos ökológiai döntéseit, a különbség csak annyi, hogy egyre nagyobb léptékű és egyre hatékonyabb a környezetpusztítás."
"...A WWF nemzetközi természetvédő szervezet idei Élő bolygó jelentése [10] szerint ezek a kapacitások ma már legalább harminc százalékkal elmaradnak az igények növekedésétől, és ha ez így folytatódik, akkor a 2030-as évek közepére legalább két bolygónyi lesz az emberiség ökológiai lábnyoma."
"...az ötmilliárd éves bolygó ezentúl sem fog az emberiség exponenciálisan növekvő igényeihez alkalmazkodni, ahogyan a neoliberális pénzügyi rendszer sem viselte el egy ponton túl a rendszerszintű túlhasználatot. És ahogyan a pénzügyi erőforrásokkal való visszaélést is mindenki megszívta a végén, ugyanígy lesz majd a természeti erőforrások abúzusával is."
"...a tudomány jelenlegi állása szerint nekünk sincs sok választásunk. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon: kiadós recesszió, míg vissza nem fogyunk az egy glóbusznyi gatyánkba, vagy még több hipermarket, óriáspláza, légitársaság és felhőkarcoló. És aztán a hirtelen halál, mint a Húsvét-szigeten ötszáz évvel ezelőtt."
2.
Keressük 2008 legjobb futballvállalkozóját
http://sportgeza.hu/futball/2008/12/28/keressuk_az_ev_futballvallalkozojat/?rnd=9214
"A legfurcsább történet mégis az Ebbsfleet Unitedé. Az angol ötödosztályú csapatot február óra egy webes közösség, a Myfootballclub.co.uk [19] birtokolja. Az oldalon keresztül 30 ezer szurkoló irányít, ugyanis szavazások során ők döntenek a csapatot érintő minden fontos kérdésben. Az Ebbsfleet az új tulajdonosokkal már túl van első sikerén is: májusban a Wembleyben megnyerte az amatőr csapatoknak kiírt FA Trophy döntőjét."
A sztoriról nem tudtam, csak most olvastam. Ahogy a NoBánál is, itt is izgalmas lehet, mit hogyan tudnak megoldani, mennyire rezisztensek a hibákkal szemben, milyen korlátok mellett mekkora teljesítménytartalék van bennük, egyáltalán mennyire életképesek, változástűrőek.