Ati356 Creative Commons License 2008.12.24 0 0 2208

Az idő biztosan létező dolog, nem is ez a kérdés. Gondolj csak egy fizikai folyamatra. De most gondoltam tovább a dolgokat, és rádöbbentem, hogy tényleg nincs szabad akarat. Az ok egyszerű. Itt volt az orrom előtt. Ki tudjuk számolni, hogy pl a marson hol fog leszállni egy robot, pedig milyen messzire van a Mars a Földtől. Pedig a newtoni fizikánk iszonyúan pontatlan és még a relativitáselméleten is van mit csiszolni. Elméletileg egy részecskének is ki lehetne számolni minden időpillanatbeli helyzetét. Hisz minden részecske egy fizikai törvényszerűség szerint mozog. Ha az összes részecskét tudhatnánk, hogy mikor mi merre mozog, akkor akár egy csillag keletkezését is ki lehetne számolni, vagy egy bolygóét. Akár a rajat kialakuló élőlényeket, akár az embert is, vagy a gondolatainkat is. Ergó Isten ugye megteremtette a világegyetemet annak minden fizikai törvényszerűségével. Éppen ezért, ha más (akár minket embereket is beleértve) nem is, de Ő éppen ezzért már a teremtés előtt tisztában volt mindenkor minden legelemibb részecske helyzetével. Egyszerűen törvényszerű hogy én éppen itt űlök, és neked írom ezt a hozzászólást. Tulajdon képpen a világegyetem keletkezésekor már minden el volt rendelve egészen a világegyetem végéig. Tehát nincs szabad akaratunk, és az a legmegdöbbentőbb, hogy akkor sincs, ha nincs Isten!

Szerencsére ez a gondolat engem egy cseppet sem zavar, de másokat nagyon! :)

Előzmény: Barátocska :) (2207)