Azon már gondolkodtál, hogy mi van akkor, ha lehetségességek vannak? Arra gondolok, hogy ha Isten mindenható (mindentlátó és mindenttudó), akkor tudatában van az összes lehetségességnek, ami történhet?
Úgy értem, hogy ha van egy lehetséges világ, amiben XY így vagy úgy dönt, akkor ez és ez történik, ha pedig másként dönt, akkor egy másik "lehetségesség" valósul meg? Ebből a nézőpontból úgy nézne ki, hogy nekem szabad akaratom van abban, hogy melyik (lehetséges) utat választom, de végső soron mégis minden variáció előre látható, csak éppen az nem mindegy, hogy milyen úton jut el oda az ember? Merthogy az már szabad választás kérdése lenne.
Ez egyébként elképzelhetetlen számú variációs lehetőséget rejtene magában, de hát abból indultunk ki, hogy Isten mindenttudó, így hát ennek átlátása ez nem okozhat gondot neki. :)
Nem tudom ám, én is csak gondolkodom, mert érdekes kérdés.
Egyébként nem vagyok vallásos, de a magam módján hiszek. Én azt gondolom, hogy az emberi élet lényege a fejlődés és a tanulás, vagyis inkább a különböző tapasztalatok, élmények "gyűjtése", és az általuk megvalósuló változás. Ennek nem mond ellent az eleve elrendelés (ha úgy nézzük, hogy a lényeg a tapasztalat és a szellemi fejlődés), ugyanakkor benne van a szabad akarat is valahol, hiszen a választásaink ránk vannak bízva.
Mit gondolsz erről?