Azért vagyunk itt a fórumon, hogy egymás tapasztalataiból okuljunk; a jót átvegyük, a rosszat ezzel szemben kritizáljuk.
Nagyon jó, hogy bejelentkeztél, mert a hordókezelést illetően erősen megoszlik a társaság véleménye. Két merőben eltérő álláspont látszik körvonalazódni, nevezetesen:
- A hordó lehetőleg száraz legyen, mielőtt a kénlapot begyújtjuk, nehogy kénessav (esetleg kénsav) keletkezzen.
- Ezzel szemben Te "tele"töltöd a hordót vízzel és "folyékony ként", azaz kénessavat teszel bele.
A "folyékony ként" vagyis kénessav törzsoldatot borok, mustok kénessavszintjének beállítására használjuk, amit időről-időre pótolni szoktunk, mert ez a fránya kénessav nagyon bomlékony, elfogy a borból. Szerintem ezt a rossz szokását vízben sem felejti el, annál is inkább, miután a bor ~75 %-a is víz. Mindezek után én a helyedben a horbóban nemcsak a vizet pótolnám, hanem a kénessavat is, mert a vízzel csak felhigítod az amúgyis fogyó töménységét.
Mellesleg "van ebben a módszerben valami", megfontolásra érdemes, főleg száraz pincékben, ahol a hordók kiszáradása gondot jelent.