Már aki. Magyarnak tartottam magam és lezsidóztak. Most jobb. Zsidónak tartom magam és jó messze vagyok. A magyar zsidóságra az asszimiláció a jellemző és nem a zsidóként való önazonosítás.Dehogy nem, e kettő nem zárja ki egymást, hiszen nem csupán a zsidók, hanem szinte mindenki jegyzi és jelzi származását. Szokás. Nekem pl. horvát eredetű vezetéknevem van, és félsváb vagyok. Persze jelző nélküli magyarnak tartom magam, de ebben sincs semmi furcsa, ez a standard.
És vannak nekem zsidó kollégáim, zsidó szomszédaim, zsidó barátaim, zsidó ismerőseim. Hogy honnan tudom? Mondták. Ahogy tótok meg a svábok is. Ha ezen a szokáson valaki fennakad, akkor csak saját identitászavarait leplezi túlérzékenységével, vagy sanda politikai szándékok készteti erre szvsz.
Erre jöttök ti antiszemiták és cimkéztek, ráadésul olyan süket dumával...:-)
Ki is cimkéz mostan?:-) De egyáltalán nem baj, a szadifan magyarfóboktól el is várom, hogy antiszemitának (is) tekintsenek, ha ez nem így lenne, akkor bizonyára valamit nagyon rosszul csinálok, vagy bűn rosszul fogalmazok.
"Hát tudod van az úgy, mikor az állam baszik megvédeni polgárait."
Akkor az államon kérd számon
"Példának okáért ilyen helyzet állt elő a palesztin mandátumi területen az angol uralom alatt."
Angol mandátum volt. Semmiféle állam nem volt itt. Amire hivatkozol legalább ismernéd.Széttördeled mondataimat, hogy elfedd a lényeget, de még így sem vagy képes érdemben kikerülni a kérdést.
Miért is volt jogos, helyes, és erkölcsileg igazolható a Hagana megalapítása, és miért nem az a magyarok önvédelme? A helyzet ugyanaz mindkét esetben: az adott állam nem garantálta polgárai biztonságát, magára hagyta őket az ellenük irányuló terrorral szemben.
ps. és ha megkérhetnélek ne nyelvészkedj, nagyon rosszul áll neked. Persze, nem volt angol álla, Egyesült királyság az, angolok meg nincsenek is, hisz abba írok, skótok walesiek is beletartoznak, valamint nem is birodalom. És a palesztin mandátumi területen nem volt soha angol közigazgatás, mert nincs angol állam:-) Mint ahogy angol birodalom, illetve Anglia sem.