Azért biztosan nem, hogy az
én érdekeimet, hiszen nyilvánvalóan tisztában vagyok vele, hogy egy vagyok tízmillióból, az érdekeim ezernyi kérdésben hol ezzel, hol azzal a sokmillió honfitársaméval esik egybe. Elvileg sem várhatom el tehát, hogy az én saját érdekeimet képviselje, és eszembe sem jutna ezt kérni számon rajta.
Pártot viszont azért választok, mert a programja alapján vélelmezem, hogy számomra fontos kérdésekben alapvetően úgy dönt, ahogy jónak, vagy adott esetben elfogadhatónak tartom. Programról beszélek, ugyanis (tudom, kevesen teszik) el szoktam olvasni, nem csak a szórólapokra kiszerkesztett egymondatos lózungokra figyelek. A párt, mint formáció arra van, hogy meghatározott világnézet, ideológia mentén összefüggő, koherens válaszokat adjon a gyakorlatban felmerülő kérdésekre, ennyi várok el tőle. Ha megtette, legközelebb is ugyanarra a pártra szavazok, még akkor is, ha nem minden egyes döntéssel értettem egyet, és akkor is, ha ezen döntések egy része nem az én személyes érdekemet szolgálta, de átlátom és belátom, hogy az ország érdekében történt.