Sziasztok!
Nyár óta nem jelentkeztem, igazából gőzerővel építettem a fűtési rendszeremet.
Csak emlékeztetőnek, én vagyok az a bolond, aki ablakklímával kombinálta a fűtő-hűtő-hővisszanyerős szellőzőberendezését. Mármint a legtöbb hozzászóló szerint, tisztelet a kivételnek.
Gondoltam addig nem jelentkezem, amíg élesben ki nem próbálom a rendszert. (ami vázlatosan áll egy levegős talajkollektorból - pince talajában 30 m-en 200-as csőben fektetve, egy cső a csőben ellenáramú hőcserélőben, és egy szellőzést biztosító 4 KW -os Midea ablakklímából.) Az egész rendszer a pincében helyezkedik el, az ellenáramú hőcserélő még bekötés előtt - részletek az előző hozzászólásaimban.
Eddigi tapasztalatok:
- zajszűrést nem alkalmaztam, alig hallható a pince betonfalára rögzített klíma (ha csak koncentrálok, akkor hallható a befúfó nyíláshoz közel)
- a csatorna többnyire négyzetes 400 cm3 keresztmetszetű, 3-4 cm-es hungarocell falú- többnyire ennek köszönhető az alacsony zaj.
- a klíma LOW ventillátor fokozaton is le tudja adni a 4 KW hőteljesítmény - 8 órás üzem mellett sem kapcsol ki - pedig még csak egy befúfó nyílás van.
- a klíma távvezérlő paneljét hosszabbítva a befúfó nyílás dobozán helyeztem el, így teljes mértékben távvezérelhető
- a levegős talajkollektornak köszönhetően a klímába belépő friss levegő +13 foknál nem volt kevesebb a leghidegebb napokban sem, LOW ventillátor üzemmódban +45-55 fok befújt hőmérsékletet produkált.
- a pince hőfokát észrevehetően nem befolyásolta, a klíma külső hőcserélője a pincéből nyeri a levegőt, így CPO-ja 3 körüli, a fogyasztott energia ára a földgázzal körülbelül azonos árban alakult. (fogyasztásmérővel 1500-1600 W-ra állt be)
Tervek: a hőcserélő bekötésétől további energiamegtakarítást várok!
Akit érdekelnek képek, részletek írjon!