SaGa Creative Commons License 2008.12.16 0 0 3869
A mangalica zsírjában nincs koleszterin.

Ez marhaság. A zsír az zsír, mindegy, hogy mangalica, vagy yorkshire-i rózsaszín disznó zsírszalonnájából sütötték-e ki. A különbség a mangalica (alapvetően zsírsertés, a vaddisznóhoz viszonylag közel álló, ridegen tartott fajta) és a később kitenyésztett, istállóban tartott, hústermelésre alakított disznók húsa között van. A mangalicáé - részben a tartási körülményeknek, részben a fajtának köszönhetően - más szerkezetű, más a hús rostjai közé beépült zsír aránya.

Kb úgy kell felfogni, mint a hízott liba mája és a tömött liba mája közötti különbséget. A zsírja mindkettőnek azonos, de a máj szerkezete és íze teljesen más. A mangalicánál is ez van, csak a hús oldalán.

Amit a tenyésztők mesélnek a koleszterin mentes zsírról, meg a "diéta szakértők" a "jó" és "rossz" koleszterinről, az csak a földmívesek szemének fotonokkal való bombázása...
Előzmény: intrusion (3832)