Island* Creative Commons License 2008.12.12 0 0 2563
Remélem nem sértődik meg K.István borász úr, ha idemásolok pár sort a leveléből, ami a Villány környéki klímáról ír:

".......Grifi ugyanabba a tévedésbe esik, mint Tiffán Ede, aki azt mondta, hogy Kisjakabfalva a "winterseite", az az, téli oldalon van. Egyet azonban elfelejtett, Kisjakabfalva ugyan egy széles, nem mély(12m) völgyben van, de délről (Virágos, Magyarbóly) teljesen nyitott. A völgy észak-nyugat, délkeleti irányban fekszik és így mindig mozog a levegő, ami a kemény fagyot megakadályozza. Jelentem, hogy 2001-2002 telén -19 fok volt itt Jakabfalván. Egyetlen egy pálmám sem ment tönkre. Azóta rendszeresen mérem a hőmérsékletet itt és Villányban. A differencia 1-2 fok + és -, de gyakran van Kisjakabfalván melegebb, mint Villányban. Pécs klímája sokkal hidegebb. Egyébként, Villánykövesd, Palkonya is "winterseite". ...........
12 évig a Lago-Maggiore mellet Locarnoban (Schweiz) éltem, pontosan olyan klímatikai körülmények között, mint a villányi régió. Ez itt a földi paradicsom! Éltem Braziliában, Floridában, és megfordultam minden kontinensen a földön. Villány és környéke, egyedülálló! Hogy 110m és völgy, vagy a "Kopár" Villány és Nagyharsány között, ahol szinte soha sem fagy, csak minimális különbség. A jakabfalvi dombon, ahol egyik szőlőm van, ugyanúgy soha sem fagy! A differencia a völgytől csak 20m. Ide lehetne egy "igazi" mediterrán lakóparkot építeni, olajfákkal, citrommal, naranccsal, pálmákkal, stb.. Még dolgozom rajta... Itt nálunk a villányi hegyek január közepéig "fűtik" a környéket. A terület a Mecsektől a Száváig 3% lejt, északtól déli irányba. Ez azt jelenti, hogy a nap sugárzásának az intenzitása nálunk pontosan annyi, mint Szicíliában a síkon...! A déli szélességi helyünk pedig 2% több napsugárzást biztosít, mint Bp. Szorozd fel 365-tel! Itt a magyarázat Grifinek!"
Előzmény: Papa360 (2555)