RAMBO Creative Commons License 2008.12.11 0 0 5064
Szia!

Azoknak a tövecskéknek az a bajuk, hogy nem fejlődött megfelelő gyökerük. (Emlékszel? Amit felhúztam, annak alig volt pár szál gyökere.) Szerintem nem sikerült jól a "porbujtás".

A direkttermőséggel biztosan nem függ össze, mert a "direkttermőség" amerikai szőlőfajtát jelent, amit nem kell oltani (mert az európai vesszőt amerikai alanyra szokták oltani, ugyanis a filoxéra az amerikai szőlő gyökerét, és az európai szőlő levélzetét nem szereti). Az amerikai vessző közvetlenül (directly) azaz oltás nélkül ültethető - ez a szó etimológiája. Ami cseppnyi probléma, hogy a filoxéra vész után bekerült szőlőfajták Dalavare, Othello szőlőkből készült bor tartalmaz némi metilalkoholt, amely önmagában eléggé egészségkárosító. Ebben a topicban is értekeztek korábban arról, hogy a károsítási küszöbértékhez annyit kéne inni, hogy az n.b. fgyasztó belehalna a hagyományos alkohol okozta mérgezésbe, de ennek ellenére az EU megtiltotta a direkttermő szőlőkből a bor készítését.

Ha én lennék a te cipődben, kicserélném ezeket a töveket. Ha nagyon szereted azt, ami ott terem, akkor elvinnék belőle 2-5 egészséges vesszőt egy oltványkészítőhöz, rátetetném egy jó alanyra, legyökereztetném, és kis konténerben hoznám el tőle. Ez így biztos nem olcsó, de talán nem is halál anyagilag. (Esetleg keresnék valakit, aki át tud oltani egy gyökeres vesszőt, és megcsinálja neked. Én még soha nem oltottam, nem hiszem, hogy nálad kéne kipróbálnom.)

A kis tövek az első évben, főleg ilyen rekkenő melegben gyökérre gyúrnak, remélem jövőre jobban fognak fejlődni. Szépen vissza kell vágni két szemre.
Előzmény: taormina1 (5063)