Jogos az észrevétel, főleg, ha még azt is hozzáteszem, hogy mielőtt megszólaltam volna utoljára, próbáltam csinálni egy tesztet ott erre vonatkozóan!
Bemásoltam a hegyi babér egyik képét és feltettem a következő kérdést!
Azt szeretném Tőletek kérdezni, mint hozzáértőktől, hogy egy ilyen, kb 3,5-4 m-es, 10-12 éves, mindennemű fagyvédelem nélkül, szabadban, hőszennyezéstől mentes, városi hőszigeten kívüli területen (!) tartott nemesbabért magyar viszonyok között szenzációnak kell-e tekinteni, vagy normális jelenség?
A következő reagálással lett a teszt azonnal hatástalanítva, ráadásul egy olyan valaki részéről, aki résztvevője volt a "másféléves inverziológiai kurzus"-nak!
"Ez így leírva valóban szenzáció lenne,de én úgy tudom,hogy a szóbanforgó növény a zalai dombokon,egyáltalán nem átlagos,védett helyen található.Tévedek?"
Nem írtam rá semmit, mert nem akartam olyat írni, hogy "Igen, tévedsz, méghozzá alapvetően!"
Éppen az ilyen típusú reakció megelőzésére próbáltam agyonhangsúlyozni, hogy "mindennemű fagyvédelem nélkül, szabadban, hőszennyezéstől mentes, városi hőszigeten kívüli területen (!) tartott"!!
Ebből látszik, hogy a fogalmak mennyire keverednek!
"Nem átlagos, VÉDETT" hely!
A lényeg éppen abban áll, hogy nem "védett"!
Mert ugye, a "védett" fogalmán azt értjük, amit decemberben a pizzéria fala mellett lévő büdöske testesít meg, olyankor, amikor szabad terepen (!) ennyire ép ilyen virágot már Nápolytól délre is csak ritka helyen lehetne találni!
Észak-Olaszországban pedig sehol!
De annak a léte a fal hőtárolóképességének köszönhető!
Ez a VÉDETT hely fogalma!
Kíváncsi voltam, hogy ott valaki utal-e a fagylefolyás, vagy inverzió szerepére, vagy rákérdez-e célzottan?
De ilymódon nem tudhattam meg!
A kérdést egy olyan lőtte ki, akiben ugyanúgy, mint bennem, inkább kíváncsiságot kellett volna kiváltania arra vonatkozóan, hogy a többiek hogyan reagálnak!
Gyakran nincs mit tenni!
Ez is egy olyan eset!