gpz Creative Commons License 2008.12.11 0 0 1377
Teljesen igazad van ezzel az gázköltség-elszámolással kapcsolatban. Én azért még reménykedem benne, hogy Mérész Andrea csak félreértette a dolgot, illetve nem gondolt utána, hogy igazából nekik kétfajta elszámolást kell csinálniuk.

Egyrészt azt, amit írt, azaz az átalánydíjasoknak az órák alapján meghatározni, hogy mennyi volt a valós fogyasztásuk, és ez alapján pénzt visszatéríteni ill. behajtani.

De csinálniuk kell egy másik elszámolást is, amelyben a valós gázfogyasztás alapján felülvizsgálják az 1440 és a 15 Ft-ot. Én egy ilyen elszámolást a következőképpen képzelek el:

1. Az elszámolási időszakban a gázfogyasztás: ... m3
Ennek a díja: x Ft

2. A fentinek (valamilyen módon meghatározott) y %-a fűtésre ment el, (100-y) %-a pedig használati melegvízre.

3. Az összes lakó által elszámolt hőmennyiség: Q kwh.
Tehát 1 kWh-ra eső költség: x*y/Q Ft. (És ez tuti nem 1440 Ft lesz!)

4. Az összes lakó által elszámolt HMV: V m3
Tehát 1 m3-re eső költség: x*(100-y)/V Ft. (És ez sem 15 Ft lesz.)

Ezt az elszámolást sajnos csak abban a bontásban lehet elvégezni, amilyen gyakorisággal az emberek lejelentik az óraállásaikat. Tehát az átalányfogyasztásosokkal gond van, de azt minden további nélkül meg lehet csinálni, hogy az éves vízfogyasztásukat simán elosztjuk 12-vel, a fűtési fogyasztásukat pedig az októbertől áprilisig terjedő időszakra (tehát 7 felé). Így pedig már lehet (persze utólag!) havi bontásban is adni az elszámolást.

Én egyelőre májusig, az elszámolásig fizetem az előzetes számok alapján számolt gázdíjat, de ha az Europea nem számol el a díjakkal legalább a fenti részletességgel, akkor kénytelen leszek azt gondolni, hogy a valós és tényleges költség közötti különbséget el akarják sikkasztani, tehát nem fizetek tovább.
Előzmény: Paco155 (1376)