Törölt nick Creative Commons License 2008.12.09 0 0 727
Sziasztok!

Elnézést, hogy belepofázok a fórumotokba, én egy másik károsult házban lakom és ezért követem figyelemmel a történéseiteket. Nagyon sokat tanultam/tanultunk a történtekből és szeretnék néhány dolgot mondani Nektek, melyeket talán tudtok hasznosítani:

1) Az SzvB tűzzel-vassal erőszakolja ki, hogy aláírási jogosultsága legyen a társasház bankszámlájához legalább 1 főnek!
Akár közgyűlési határozattal is (tegyetek a szavazásra előzetesen napirendi pont javaslatot, különben nem hozható érvényes határozat, vagy a th min 10%-a kezdeményezzen közgyülit, melyet a képviselőnek 15 napon belül össze kell hívnia. Ha nem teszi, akkor a kezdeményező hívja össze).
Bár, ha az OCs az 1/1-es tulaj (hogy lehet, hogy még mindig???!!!), nem tudom, mennyire enged teret az efféle kezdeményezéseknek.
Az aláírási jogosultság azt jelentené, hogy a számla felett rendelkezőn (közös képv.) kívül még min 1 fő aláírása kell a tranzakciókhoz. Nem lehet kitrükközni, mert a bank rögzíti az aláírók írásmintáját és minden kifizetés előtt ellenőrzi, hogy egyezik-e a pénzforgalmi megbízáson lévővel.
Kicsit nehezebb lesz így az élet, de mindenképpen biztonságosabb. Értelemszerűen ez az illető csak akkor írjon alá, ha meggyőződött az utalások jogszerűségéről és alaposan megvizsgálta a teljesítendő számlákat.
Ha tehetitek, bízzatok meg független könyvelőt is, nagyságrendileg 3-500 Ft/albetét/hó a könyvelés díja, ha jól tudom.

2) A Díjbeszedő 2 havonta kiküld egy lepedőnyi elszámolást a víz- és csatornázási díjakról, amiben tételesen szerepelnek a regisztrált tulajdonosok, a fogyasztásaik, óraállások és a fizetendő összeg. Amint valaki regisztrálódik náluk, meg fog jelenni a kimutatásokban és onnantól a fogyasztónak kell rendeznie a számláját. Amint az egyén kifizeti a rá eső díjakat, ennyivel csökken a közös vízfogyasztás (effektíve a közösben ennyivel nagyobb túlfizetés fog jelentkezni, ha már a kk-ból esetleg rendezték a fogyasztását).
Nem kell pánikot kelteni azzal, hogy az élelmesek ülnek a babérjaikon és mindenki más fizeti a fogyasztásukat, mert nem így van. A vízfogyasztás nem egy nagy kalap, amibe mindenki kedve szerint tesz bele, hanem pontosan ki lehet mutatni, hogy kinek mennyivel kell hozzájárulnia és nyomonkövethetőek a befizetések.

3) Ha nem láthatjátok a közüzemi számlák eredeti példányait, ne féljen az SzvB tájékoztatást kérni a szolgáltatóktól. Konkrétan a Gázműveknél egy nagyon készséges ügyintéző van, akinél minden szál összefut, gyorsan válaszol a levelekre és nagyon ügyfélbarát. Az ELMŰ-nél inkább telefonon érdemes próbálkozni. A Vízmű felejtős mind telefonon, mind írásban, de a Díjbeszedő egyenlegközlője elég informatív.

Sok sikert mindenhez!