Taxus Creative Commons License 2008.12.09 0 0 2453

Hogy fog elférni a Magnolia? Ezt már mások is kérdezték. Lehet, hogy a lakásba benővő ágakat vágnom kell. Egy kicsit távolabb kellett volna ülteni. Talán nem bíztam benne, hogy megmarad, de a 2005/06-os telet túlélte. Most már túl nagy kivenni.

Hőmérő kérdése, oda nehezebb dolog. Ott lakik a kutya. Egy hőmérőt már megevett. A fene az izlését. Na jó csak szétrágta, nem nyelte le a higanyt. Van egy hőmérőm ott is, de az egyik takart pálma alatt, és az mégis más. De lehet hogy felakasztom a növényre, most már elég nagy, a ott kutya (bár az is elég nagy) nem éri el.

A háznak a keleti-délkeleti oldalán van a Magnolia, ott körben növényzet és házak vannak. Sokkal zártabb, védettebb az egész terület.

Novembereben mikor a -6-ot mértem teljesen szélcsendes derült száraz éjszaka volt. Most is az van. Már fagy. A 2005/06-os -16 4 tél leghidegg éjszakája. Sajnos előtte nem mértem ilyen pontosan és nem jegyeztem le, csak véletlenszerűen. Az előző 2004/05-ős télen -15 volt a minimum. A 2002/03-es télen csak annyit írtam, hogy -15 alatt, a fügén komoly fagysérülések, a kert közepén földig fagyott.

2002 előtt éveken át nem volt -15 fok alatti hideg. 

1996/07 tél: a füge tövig visszafogyott sokfelé Dunakeszin és -14-et mértem az ablakban (ablakban? - dilettantizmus) tehát legalább -16 -18 fok lehetett.

Az előtt nincsenek feljegyzéseim, de a leghidegebb amit átéltem 1987 január. Még Budapesten laktam. Borzalmas volt. Hajnalban kellett indulnom. A kaput alig bírtam kinyomni a hótól, a hófúvás dombokat emelt az utcán. Egy ismerősömnek fél óra alatt megfagyott a füle Pesten, nem húzta rá a sapkáját. Eztuán igen száraz hideg időszak következett. Az élemiszerellátás napok alatt akadozni kezdett. A boltok kiürültek. Az OMSZ szerint Budapesten jan 12-én az átlag -16,5 min: -18,2, másnapi max. -13,2. Ezután még egy hasonló hideghullám volt. Szegeden ekkor volt olyan nap, hogy az átlag -20, a min -28. max. -12 volt. Érdekes, hogy előtt néhány nappal még igen meleg volt, semmi hó, semmi fagy. Zuhogó esőben mentem szilveszter éjszakáján.