Valamit csak akkor tehetsz meg, ha tudod hogy azt miként kell megtenni. Eléd tehet egy prof egy bonyolult egyenletet, hogy old meg, de tudás nélkül semmire sem mégy vele.
Úgy is fogalmazhatok, hogy Isten minden tudó, ezért mindenható!
Mivel mindent tudás birtokában van, ezért mindent megtehet!
Ergo: "Mindenható: mindent meg tehet, mert mindent tud, ismer."
"Minden: ami a fizikai és nem fizikai síkon létező és létezhető "dolgok" összessége. "
Létező fizikai világ (sík): amit érzékszerveinkel megtapasztalhatunk, esetleg műszereinkel mérni tudunk.
Létető nem fizikai világ (amikre nincs fizikai magyarázatunk): ez bonyolultabb egy picit, mert lehet, hogy később ezeknek egy részét is a fizikailag is mérhető, észlelhető lesz. Egy példával élve: egy fóliasátor elején lévő növényből lecsíptek egy darabot, és a másik végén lévő növényre kapcsolt mérőműszer kilenget ebben a pillanatban. Ez tény. Az viszont nem tudjuk mérni, sőt feltételezéseink is csak halványak arról hogy ez mi módon lehetséges. Mijen fizikai jelenség állhat e mögött. Vagy a telepátia, mikor az anya vagy egy ikertestvér (ilyen az én ismerősömmel is megtörtént) megérzi, hogy valami történt a gyerekével vagy testvérével. Az hogy ez mi módon lehetséges senki sem tudja...
Létezhető "dolgok": amit a mostani fizikusaink feltételeznek, hogy létezik, de még nem bizonyították és nem is tapasztalták, de a fizika törvényszerűségekből adódóan nagy valószínűséggel létezniük kell. Pl a sötét anyag, de nem olyan rég még a kvarkok, vagy a kvantumok, vagy párszáz éve az atomok létezése is ebbe a kategóriába tartozott...
Tehát ezt az állításomat: "Minden: ami a fizikai és nem fizikai síkon létező és létezhető "dolgok" összessége. " a saját szemszögünkből fogalmaztam meg direkt így. Ha Isten szemszögéből próbálnám megfogalmazni "Minden: a világmindenségben létező dolgok és törvényszerűségek összessége".
A minden tökéletes megfogalmazása számunkra azért nehéz, mert számunkra az felfoghatatlan.
Végül is maradhatunk az egyszerűség kedvéért (nem változtat a dolgon) a "Minden: a világmindenségben létező dolgok és törvényszerűségek összessége." Csak itt beleeshetünk abba a hibába, hogy egy vita esetén szóba jön egy akár a tudomány által feltételezett dolog, akkor a másik fél mondhatja azt, hogy az még nem bizonyított, és pont az eszmecsere lényege fog elveszni.
Ezért szimpatikusabb és ezért is fogalmaztam meg így:
"Minden: ami a fizikai és nem fizikai síkon létező és létezhető "dolgok" összessége. "
És mégis mozog a föld! Ugye ismerős ez a mondat. Akkor ez még eretnekség volt. Nem bizonyított dolog. És most?
Remélem érted, hogy mit mért fogalmaztam meg úgy ahogy.
És így ebből a szempontból már elfogadható az, amit lentebb írtam?