ninovarga Creative Commons License 2008.12.06 0 0 2376
A 90-es években tolmácsként és mindenesként alkalmazásban voltam egy olasz kertészmérnök által Magyarországon működtetett gyümölcstermesztési szaktanácsadó cégnél. Az év minden szakában nagy gyakorisággal fordultam meg Olaszországban, különösen Imola környékén, ahol a cégvezető saját ültetvényei voltak. (Különböző fajtájú őszibarackok, japánszilvák és kivi). Minden évszak szinte minden hetében tehettem fenológiai összehasonlítást az ottani növények és a mi környezeti körülményeink között tartott, ugyanazon fajú és fajtájú növények között. Meglepő volt minden évben, hogy a különbségek jóval kisebbek voltak, mint ahogy azt sokan feltételeznék.
Ebben a topicban és a korábbiban is rengeteget írtam a mikroklíma jelentőségéről és arról a gázfizikai jelenségről, ami az egyes SZINTEK mikroklímájának a legfőbb meghatározója.
Amikor egy rövid hozzászólásból úgy tűnhet fel, hogy nagyon leegyszerűsítő és általános érvényű sommás megállapítást teszek valamiről, akkor annak a hátterében több évtizedes, általában a közhit sémáinak és a sztereotípiáknak ellentmondó tapasztalat van.
Tudatában vagyok annak, hogy két évjárat érési idejei között lehet számottevő eltérés. De amikor Rómával hasonlítom össze egy zalai dombon lévő növény adott fenológiai állapotát (miközben megjegyzem, hogy két eltérő évről van szó), akkor legalább annak bizonyítására lehessen ez érvényes, hogy a "szakma" által az őszibarack klímaigényeit SOMMÁSAN nem kielégítőnek ítélt terület megítélésében a "szakmának" talán nemigen van igaza.
Nagyon helyesen jegyezted meg, hogy a talajnak is jelentős kihatása van a fenológiára, így az érési időre is. Nos, köztudott, hogy a zalai térséget az ún. hideg, agyagtalajok jellemzik. A topic látogatói a különböző évszakokban bemutatott fotóim alapján azonban tanúsíthatják, hogy azok a helyi klímák, ahol az általam követett referencianövények vannak, olymértékben kompenzálják a talaj hidegségét, hogy az egyes fenológiai fázisok a sokkal melegebb talajú térségekét is MEGELŐZIK.
Ezzel a kérdéssel nem szívesen foglalkozom, mert olyan jelenséget tapasztaltam, hogy a sztereotíp megítélés alapján kötelezően melegebbnek elfogadott térségekből származókban ezzel rivalizálási késztetést váltottam ki és ennek a folytatása véget nem érő versengésbe torkollott volna. De mivel a célom nem ez, csupán a tévhitek lerombolása, soha nem beszéltem még idáig arról, hogy ezek a fenológiai állapotok ráadásul egy negatív irányban ható talajtényező ellenére ilyenek. Most csak azért fejtettem ezt így ki, mert, (nagyon helyesen) ezt a számításba veendő tényezők közt megemlítetted.
Előzmény: Mozo66 (2374)