Kedves Mozo66!
Örülök, hogy egy profi termelő is rátalált erre a topicra, így mód nyílik a téma több oldalról történő megvilágítására.
Ha korábbról követted ezt a topicot, azt megelőzően pedig a "Fagytűrő déligyümölcsök"-et, akkor a következő, általam határozottan képviselt vonal rajzolódhatott ki előtted:
Amint azt néhány hozzászólással ezelőtt is megfogalmaztam, egy "népi mozgalmat" próbálok szervezni az önellátó gyümölcstermesztés segítésére. Ennek gerincét olyan, eddig még meg nem honosodott gyümölcsfajok képezik, amelyek jelen pillanatban még üzemi méretekben is részben, sőt jellemzően egészben vegyszermentesen termeszthetők. Tehát a választás nem ezek egzotikus volta miatt esik rájuk, a megokolás nem szubjektív, hanem objektív alapú. Ezért a kivi és Diospyros kaki termesztését üzemi méretekben is el tudom képzelni.
A másik vonal a "népi mozgalmon" belül a tradicionális gyümölcsfajok rezisztensnek tudott, vagy annak mutatkozó fajtáinak felélesztése, vagy felkutatása lenne. Ezen belül végzünk kísérleteket ilyenek szelektálására. Mindezt olyan fajok esetében különösen (kajszi, őszi, cseresznye, alma, körte, szőlő), amelyek üzemi termesztésben csak nagyon szigorú és szisztematikus, nem utolsósorban igazi, növényvédelemhez értő szakember által monitorozott módon és célzott beavatkozásokkal folytatott vegyszeres növényvédelemmel tarthatók fenn. Nagyon helyes észrevétel részedről, hogy az amatőr szintű esetleges szerrel, esetleges időpontban végzett beavatkozások hatékonysága nagyon gyenge, ugyanakkor a gyümölcsöt ugyanúgy, vagy még jobban mérgezik.
A saját szőlőhegyi növényi példányaimon szerzett tapasztalataim részét képezik a fent leírt, vegyszermentes önellátó termesztést célzó "kutatói" tevékenységnek.
Teljesen más szempontok határoznak meg egy profitorientált üzemi termesztést, mint azt, amiről én itt beszélek. Természetes, hogy egy ültetvényben követhetetlen gyakorlat lenne a rohadt gyümölcsök egyenkénti leszedegetése, ami technikailag is megvalósíthatatlan egy többhektáros ültetvényben, sőt a jövedelmezőség szempontjából egyenesen kontraproduktív.
Ebből, gondolom, világosan kitűnik, hogy semmilyen ellentmondásba nem kerültünk egymással.
A nagyon rezisztensnek mutatkozó, igen késői érésű barackok piaci elhelyezése lehet, hogy nehézségekbe is ütközne, mivel ezek küllemre sem igazán "piacosak", a régi szőlőhegyi barackokat idézik, mind ízvilágukban, mind méretükben, állagukban, jellegükben, stb. Tehát ezek automatikusan kijelölik maguknak azt a vonalat, amiről én beszéltem.
Az érési időkre, termőhelyi lehetőségekre, stb. még visszatérek, egyelőre ennyit.