Szép kis " barackos " eszmecsere alakult ki ... kár hogy nem a barackos topikban .
Mint mecseki termelő , had szóljak én is hozzá . Szerintem sok igazság elhangzott , meg egy csomó féligazság is ...persze .
Az olasz termőterület , meg a zalai . Az olaszok 3 övre osztják a baracktermő területüket : észak , közép , dél és a szigetek ebből adódóan már ott jelentkezik 10-14 napos eltérés az érésben . A másik fontos dolog az érésidőben a talaj .... szeretjük elfelejteni . Itt nálunk is lehet akár 2 hetes éréskülönbség ugyanazon fajtánál !!! Egy homokos esetleg köves talajon sokkal előbb érik a barack , mint egy agyagos talajon . Ha megnézzük bizonyos fajták neveit pl Maycrest , Aprilglo ..stb ezekben a May , April , a hónapot jelenti amikor érik , természetesen Kaliforniára vonatkoztatva , de azt senki ne gondolja , hogy egyszer majd nálunk is áprilisban lehet szedni az érett barackokat . Nem egészen " fair " a Vénusz érésidejének összehasonlítása különböző évjáratokban . Pl :a starcrestet 2006 ban júni 28-án kezdtem szedni , 2007-ben júni 10 -én , 18 -20 nap különbség lehet még a mi klímánkon is .
A vegyszermentesség . Ha valaki egy permetezéssel tud barackot termelni akkor termeljen úgy ..én nem tudok ... igaz nem is 4-5 kiló termést szedek egy fáról le hanem kb a tízszeresét ..... tehát ha valaki csak saját magának termeszt és elég ez a mennyiség akkor járható az út ( leválagotjuk a rohadtat és ami ..esetleg ... marad azt megesszük ) ellenkező esetben nem lehet növényvédelem nélkül termeszteni . Csak érdekességképp régebben olvastam , hogy egy nagybani biotermelő egy szezonban 18-szor permetezte a barackosát . Természetesen tudni kell , hogy mikor , mi ellen és mivel kell permetezni . Ha egy területen nincs jelen ...jelentős mennyiségben ... a növényfajta , akkor a kórokozói sincsenek annyira elterjedve . Aztán maga a klíma is meghatározza pl. a gombabetegségek elterjedését . Tehát elképzelhető , hogy egy Alpokaljai területen kevésbé jelentkeznek a gombabetegségek , de ez összefügg a vegetációs időszak kezdetével is .... ebbe nem akarok belemenni .
Tehát szerintem ilyen egyszerű és sommás megállapítások ,nem biztos hogy mindenhol és minden körülmények között megállják a helyüket .
A késői fajták használatával egyetértek ...én is telepítem ezeket és igen jó tapasztalataim vannak róluk , de , hogy kevesebb gondoskodást igényelnének .... na ezt nem tapasztaltam .
Amúgy örültem , hogy kicsit szóba került a barack , mint téma . .. : )