Earles Creative Commons License 2008.12.04 0 0 97

Szia. Az oldalkocsi felszerelése olyan átalakítás, amely a jármű jellegét megváltoztatja. Tehát teljes okmánycsere, és amíg a forgalmi szerint oldalkocsis, addig nem lehet (bocs, inkább nem szabad) vele szólóban járni. Az bizony a jármű paramétereinek önkényes megváltoztatásának minősül, azonnali rendszámelvétellel forgalomból kitiltás + feljelentés. Elmúlt már a "majd kidumáljuk" korszak. (Tudtommal) régebben sem volt szabad, de más világ volt. Akkor még belefért, hogy ha fáért kellett menni az erdőbe, akkor teheralváz és indul a batyuzás, ha a körösztanyit kellett vinni a járási közpotba az SZTK-ba, akkor személycsónak, ha meg hétvégi jampizás a havarokkal, akkor mindent ledobni és irány a Fő tér. Akkor járműínység volt, egy géppel kellett mindent megoldani és ezzel a körzeti meghízott is tisztában volt. Ma már ez nem megy, én biztos nem kockáztatnám. Akkor inkább még egy motor, még ha plusz költséggel is jár. Én is begyűjtöttem már egy Pannoniát ilyen célra. Meg hát itt a frányaság nem is a leszerelésben rejlik, hanem a visszaszerelésben. Leszerelni "mindenki tud", és hát elméletben a beállítások megmaradnak az oldalkocsin és visszaszereléskor csak 4 csavar és minden oké. A gyakorlat visziont néha vicceskedik és játszani kell az összeszereléskor. Szóval ott már észnél kell lenni. Meg manapság nem feltétlenül azt jelenti az oldalkocsi mint régen: anno oldalkocsi alatt egy csőkeretet értettünk egy szép, bilincsekkel ráerősített dobozzal, amit alul 2 golyó tart és ki van támasztva a villanyak meg az ülés alá egy-egy bottal és aki 70 fölötti utazót bírt tartani vele az király volt. Manapsár más a helyzet. Vannak olyan típusok, ahol komplett összefüggő alvázat kap a motor az oldalkocsival, netán valami elegáns központi kormányzással, stb. és lehet 160-nal repkedni vele. Úgy meg mégsem szólhat a jogszabály, hogy "akinek hagyományos jellegű oldalkocsija van és nagyon ügyes, az szerelgetheti le-fel, akinek meg valami modern oldalkocsija van és/vagy balf@sz, annak tilos!"

Láttam már 750-es Shadow-t oldalkocsival, nagyon jól áll neki.

Előzmény: náczi (96)