Végigszaladtam a topikon, és beleolvastam a könyvbe.
A továbbiak előtt nem árt leszögeznem, hogy 13 éven át általános iskolában tanítottam, egyik szakom a történelem...
Egy tankönyvet két szempontból érdemes elemezni: az ismeretanyag hiteles-e, illetve módszertanilag jól van-e előadva.
Ami a szakmai hitelességet illeti, én jót röhögtem rajta. Nézzünk néhány példát ebből a "történelemkönyvből":
"Elég rápillantani az emberszabású majom és az ember agykoponyájára s látjuk az alapvetõ különbséget. Ember majomtól nem származhatott!"
"A tudósoknak nincsen semmiféle bizonyítékuk arra, hogy ugatás-szerû rikoltozások
elõzték volna meg az emberi beszédet. Ez nem lehetséges."
"Ám a világmindenség örökös ura, akit népünk Jóistennek nevez, megkegyelmezett tékozló teremtményének s formákat ajándékozott neki. S ajándékoz azóta is folyamatosan! Az emberek lelkébe olyan képeket fészkeltetett, amelyek önmagukban hordozzák a jelentésüket, sõt e képek használatának módját is odaajándékozta az embereknek. Ezek a képek alkalmasak arra, hogy segítségükkel az ember idõlegesen „visszakerüljön” az elveszett Paradicsomba, Isten tenyerére, ott rendezõdjék, tehát biztonságot és boldogságot kapjon.
Ezeket a formákat õsképeknek nevezzük.
Ezek az õsképek, tértõl és idõtõl függetlenül, minden, ember okozta változástól elkülönülve, az õskortól napjainkig jelen vannak az emberek tudatában, mert a világ minden táján, a társadalmi környezettõl függetlenül, minden gyermekkel vele születnek."
"Az újabb írástörténeti kutatások egyre határozottabban azt mutatják, hogy a magyar rovásbetűs írásnak szoros kapcsolatai vannak a sumér ékírás jeleivel."Viszont Egyiptomnál nem olvastam a szövegben olyan kitételt, hogy a rokonaink lennének.
És bár csak a 64. oldalig jutottam el, olyat se olvastam, amiből arra a gondolatra juthatnék, hogy a szerzők nyilas eszméket terjesztenének. Az kevés, hogy Szálasi is hitt valamilyen, a könyvben is hangoztatott marhaságban.
Nézzük a módszertant.
Hát kérem, ezt a szöveget egy ötödikes nem fogja megérteni. Tele van olyan, egy gyerek számára eddigelé ismeretlen fogalmakkal, amelyeket nem magyaráz meg. Időfogalmat meg se kísérel kialakítani, szemléltetni, csak dobálózik a százezer évekkel, pleisztocénnal, interglaciálissal -- ötödikben! Az ellenőrző kérdésekre elvárt válasz több esetben nem található meg a szövegben stb.
Ezen módszertani problémák alapján a könyv inkább a sumér-magyar rokonságban hívő, egyszerű lelkületű felnőtteknek való.
Ja, olvastam itt a vitát a rabszolgaságról. Kérem tisztelettel, a rabszolgaság azoknál a népeknél is általános volt, amelyeket nem nevezünk rabszolgatartó társadalomnak, mert a rabszolgák munkája csekély gazdasági súllyal bírt. A honfoglaló magyarok is tartottak rabszolgákat, ezek általában hadifoglyok voltak, és a ház körüli munkát végezték. Kész, ennyi volt a szerepük.
Miklósi László a Történelemtanárok Egylete alapítója. Nem értem, miért lehet érv vele kapcsolatban, hogy részt vett holocaust-képzésen. Egyrészt most nem a holocaust a téma, másrészt azzal tessék vitatkozni, amit mond.