Nem túl intezív kén-hidrogénes illat szellőztetéssel elvileg megszüntethető, ha az oxigénnel való érintkezés/reakció során keletkező illatanyagok szinje az érzékelési küszöbértékünk alá csökken.
Erősebb kén-hidrogénes illatnál a reakcióanyagok szintje az érzékelési küszöb fölött marad a borban, tehát az illat nem tünik el, de némileg átalakul. Miután nálad szellőztetésre a kén-hidrogénes/merkaptános illat nem tünt el, nagy valószínűséggel a második esettel van dolgod.
Az a baj, hogy ez esetben már a réz-szulfátos kezelés sem hatékony. Marad az aktív szenes derítés, amivel meg az a gond, hogy kiveszi a bor színét, meg az értékes illatanyagait is. Ezt csak akkor használd, ha a szellőztetett, kénnek kezelt borodat nem tudod meginni. Mielőtt az egész hordót aktív szénnel kezelnéd, ellőtte mindenképpen próbáld ki 1 liter boron, látva/kóstolva így a várható végeredményt.
A szakirodalom egyébként azt ajánlja, hogy kén-hidrogénes/merkaptános illat esetén, szellőztetés nélkül, rögtön réz-szulfáttal kell kezelni a bort. Utána természetesen derítés és fejtés ajánlott.