LaurensHammond Creative Commons License 2008.11.28 0 0 8569
Igen, par szot emlitek en is a temahoz! A lemezek, vinyl-ek mellett a hobby-m a Hi-Fi, High End. Azert irtam LP, vinyl szavakat, mert magyrorszagon mindenki rosszul mondja amikor "bakelit"-et emlit. Bakelitbol a lobalos vasalo fogoja volt kb, de nem a lemez. Valamennyi meg a gramofon lemezekben volt, de elhanyagolhato. Az 1954-tol elterjedt mikrobarazdas lemezek pedig marmind mind polivinilklorid azaz PVC-bol keszultek. Ezert nem is torik ugy mint elodjei.
Szoval a hanglemez, LP utolerhetetlen hangzasban, dinamikaban, ettol mar csak a mesterszalag jobb szinte, de azt nehez szerezni, es lejatszani, 38, vagy 76-os fordulaton:-) Igaz szert tettem nemreg egy csoves Revox G37-es magnora, 19-en hallgatom, es elmondhatom, hogy a cd-t veri mint vak a poharat, de nagyon!
Szoval, egy jo hangkar, futomu, pick up az nem hallhatoan koptatja a lemezt. Fateromnak mindig is jo cucca volt, emlekszem gyerekkorom ota van olyan lemez amit biztos meghallgatott vagy 100X es semmi romlas nem erzekelheto. Persze ehez elengedhetetlen az apolas, ovas, helyes tunyomas, es egyeb beallitas..stb stb
Meghalalja. En gyujtom az eredeti lemezeket, tehat ha Jimmy Smith, akkor azt amerikabol veszem, es ha kell mono elso kiadas Blue Note, Rudi bacsi meozasaval ellatva. Elkepszeto hogy szolnak, olyan dinamika, elo zenei hangzas, mintha a szobamban szolna a hammond, labpedalostul, es komplett a banda...
Ezek a lemezek ahogy Tehtube is mondja, nemhogy kimennenek a koztudatbol, hanem inkabb egyre dragabbak, mondhatni mukincsek mar. Legyen az egy elso kiadas angol Jimi Hendrix, vagy egy 50 eves Miles Davis, vagy Blue Note Jimmy Smith lemez. Az arak hibatlan, alig hasznalt LP-nel tobb szaz dollar akar lazan. Ja ...es veszik, mert fogy ki, es ez nem az aminoseg sajnos mint a cd lemeze. Nemm ondom az tud jol szolni, de nem olyan. Eklatans peldaja a Hammond orgona, ami mechanikus, csoves, erdeti! Sosem lesz olyan egy digitalis klon. En sokszor hozza sem szolok a forumhoz mostansag, mert latom, sok a klonos, PC-s digi tunning, gyartas stb. Alairom, hogy nem kis penz egy igazi ABC, egy csoves fa Leslie-vel. Szerencsere en tudom, hogy milyen eloben, sok masnak a lemondasaval vettem egyet anno, es amai napig ha kell, jobb csoveket teszek bele, vagy cserelem pl meg regebbire valamelyik alkatreszet a Leslie-nek. (utoljara a Jensen magasat 50-es evek vege bélire), hat bizony ugy szol ahogy a Rhoda rozsaszin boritos lemezen mar, es nem studio munka csak:-) Nem torzito, vagy magas, mely kiemeles. Barki erre jar Kecskemeten, szivesen latom,kiprobalhatja a Hammond-omat, es rajon majd , hogy bizony miert is nem hasznalok klont akar. Lehet konzervativ vagyok, es ezert a csoves HiFi is, es az LP-k, na persze CD-t is hallgatok. Na lehet kicsit off volt, de a tema kozel volt hozzam ugy erzem, es sokat tudnek errol beszelni, igy hat abba is hagyom:-)Hanglemez, HiFi...