Törölt nick Creative Commons License 2008.11.27 0 0 2295
Néhány körtés kép amiről beszéltünk:óriásNemesdédi óriáskörtésóriás2szinténúj körtemellette új telepítés,ami ugyaolyan lesz mint az előzőek,törpeBöhönye elött egy korszerűbb ültetvény.Nemesdéd régi alma-körtetermesztő falu,de az idők szele nem éri el őket.Én ugyan nagyban nem értek hozzá,de szerintem telepítéskor lehet,hogy többe kerül a korszerűbb/sokkal nagyobb oltványszükséglet,támrendszer kiépítése,stb,de ez változik később:nem pazarló növényvédelem,földről végezhető minden munkamenet,minőségileg sokkal szebb,piacosabb termés,sokkal gyorsabb termőrefordulás stb.Szóval nem értem...http://palmai.eu/kertesz/letoltes/Faiskolai%20termeszt%E9s/11_alma_es_kortealanyok.pdf ,na itt találtam még említést a Farold 40-ről magyarul.Ez a kereskedelmi neve a Daygon néven futó OH x F40 hibridnek.Vajon ezek az alanyok / OH x F sorozat/ Magyarországon megtalálhatóak valahol?Hát persze ,valamelyik kutatóintézet v egyetem kertészetében ,de köztermesztésbe kerül-e valaha...Erről az jut az eszembe,hogy a középkorban nem feltétlenül azért voltak tudatlanok az emberek mert nem érdekelte volna őket atudományok vagy mert szegények voltak,sokkal inkább azért mert az olvasni tudó réteg,a papság egyszerűen lehetetlenné tette a tudás megszerzését/nehogy már valaki okosabb legyen náluk vagy esetleg másképp gondolkodjon/Nos ez a szemlélet van szerintem a hazai gyümölcstermesztésben is.
Előzmény: ninovarga (2239)