Sziasztok!
Van egy örökzöld magnóliám, ami szerintem ugyanolyan betegségben szenved mint Taormináé.
Kb. Két éve hoztam haza, akkor kb. 1 éves lehetett, az előző helyén cserépben nevelték.
Itthon beültettem, de rögtön látszott hogy valami baja van. Elbarnultak a fiatal hajtások a tetején. Ha a keresztmetszetet néztem úgy, hogy a hajtás fele élt, fele elhalt, és az elhalás fokozatosan körbeért a hajtás kérgén, ezután a csúcson levő levél is kezdett elszáradni, majd lehullott.
A levél elhalása jellegzetes, mellékelem a képeket.
Mivel az előző helyén vörösréz tál volt a cserepe alatt, arra gondoltam hogy talán réz,-vagy réz-oxid mérgezés, ha van ilyen növényeknél.
Mikor egyre jobban visszaszáradt a teteje kivettem a földből, és bekonténereztem hortenzia földbe. Kapott többször dupla vasas tápot, kapott némi keserűsót is hátha magnézium-hiányos.
Bár talán enyhült a betegség, sajnos az azóta jött leveleken is látszik, hogy nem egészségesek.
Ami nagyon-nagyon jellegzetes az a kérge, nem sima hanem függőlegesen rücskös, hasonló mint pl. a kajszié, csak nem annyira mélyen szeldelt. Én úgy láttam hogy az egészséges magnóliáké sima.