taormina1 Creative Commons License 2008.11.27 0 0 1797
Sziasztok, ti is tapasztaljátok, a forumban mostanában egyre gyakrabban föllépö gázokat? hol képet nem lehet föltenni, hol megír az ember egy legalább 20 centis hozzászólást, amely az elküldés pillanatában nyomtalanul eltünik. Az ilyen esetek persze napokra elveszik az ember kedvét. A minap épp így jártam, amikor megpróbáltam válaszolni neked, de csak most jutok hozzá, hogy újra kezdjem.

Nos, úgy döntöttem, hogy kint marad; egy régi gyapjúpokrócba meg egy órásnylonzacsiba csavartam, és egy viszonylag védett helyre vittem egy másik fa alá. Most viszont azon aggódom, hogy nem szenvedett már addigra is maradandó kárt. ha azt mondod, hogy amúgy is csak 50% a megmaradási esélye, az enyém meg ráadásul beteg is volt, meg az egész fagyos hétvégén a betonon állt takaratlanul, csak lombot tettem rá, mert nem volt elég földem, így az ültetö közeg teteje min 15 cm-re van a cserép tetejétöl. Ezt töltöttem ki levelekkel. Attól tartok, mindez redikálisan csökkentheti a megmaradási esélyét. Szerinted megfagyhatott? Északa talán akár -3-5-re is lement a hömérséklet.
a betegsége: kb 2 éve áll fönn, a levelek vége és szélei megbarnulnak, egyes hajtásvégek is elszáradnak, minél messzebb vannak a tövétöl, annál jobban. a levelek általában is nagyon halvány színüek. Virágozni azóta nem szokott.
nálunk sajnos nagyon agyagos a talaj, (tényleg, a meszes meg az agyagost mért használják sokan szinonimaként?) de ö egy kb 50 éves kivágott ezüstfenyö csonkja mellett lakott, gondoltam ennek egy idöre eléggé meg kellett volna savanyítani a talajt. Most a csonkot is kiszedtük, és azt láttam, hogy a magnolia két hatalmas gyökér közé volt ültetve. csak kellett volna valamit savanyítania a talajon. De ezen kívül is minden jót kapott; rengeteg tözeget, zöldítö vitamint, kb 8 kg vasgálicot (valaki itteni tanácsára) rhodo tápot, simogatást, beszédet, nem tudom mi a baja.

Nem nagyon értem, hogy a hosszú fölsorolásod a C/N-arányról most mire vonatkozik, és hogyan lehet belöle a kémhatásra következtetni.
Már régóta több forrásból tudom, hogy a marhatrágya savanyú, azért adtam neki. most végülis nem jó a keverék? A fürészpor már nagyon régi, összerohadt, sok éves, nem hiszem, hogy valami ártalmas van benne, de a kémhatását ennek se ismerem.
Szerinted mit tegyek, hogy megmaradjon? Egyik kedvenc növényem, nagyon szeretném, ha nem halna meg.
Előzmény: Flower 1 (1793)