sancarlosp Creative Commons License 2008.11.24 0 0 1237
Nálunk is van páracsík reggelre, illetve másokról is tudok, hogy hasonló cipőben járnak. Olyan eset is van sajnos, ahol a pára mennyiségének köszönhetően el kezdtek penészedni (rohadni?) a keretek. Jeleztük már tavaly télen is, akkor azt mondták, szellőztessünk gyakrabban. Napi 3 -szor szellőztettünk előtte is, most is. Utána azt mondták, még ki kell száradnia a lakásnak. 15 hónapja költöztünk be, szerintem már ki kellett volna száradnia. A páramentesítő folyamatosan nyitva van és jól működik, ezt megnézettük. Ahol redőnyünk van ott nincs páracsík, csak, ha kint -10 alá megy a hőmérséklet. A gáz ebben az egészben tényleg az, hogy mivel fából vannak a keretek, előbb-utóbb szépen elkezdenek majd rohadni (szerintem). Egyenlőre az az egyetlen logikus, magyarázat a Liliomfelől, hogy túl jó a szigetelés, amit egyébként a fűtésszámla is alátámaszt…
Két úton lehet elkezdeni gondolkodni. Az egyik, hogy a belső üvegfelületnek, nem szabadna annyira lehűlnie, hogy a benti hőmérséklet páratartalma lecsapódjon rajta (ilyen mértékben).
A másik, hogy a benti levegő abszolút páratartalmát kell valahogy lecsökkenteni, hogy megint csak ne legyen ilyen mértékű a lecsapódás. Ki kellene próbálni, hogy jól befűtve, hátha nem hűlnek ki annyira az üvegfelületek. Bár így a benti levegő párabíró képessége is megnő, magyarul több vizet tud tartalmazni, megnő az abszolút páratartalom (relatív páratartalom növekedés nélkül, tehát érezni nem fogjuk). Kíváncsi vagyok, milyen gáz van a két üveg között, mert szerintem ott a bibi. Szerintem ha jól lenne megcsinálva a két réteg, akkor a benti üvegnek nem szabadna annyira lehűlnie. Ezt támasztja alá az is, hogy ahol redőnyünk van, ami segít abban, hogy az üveg ne hűljön ki, ott nincs páracsík.